újabb felhők a magyar tőzsde felett

Szinte biztosra vehető, hogy a Richter után a Telekom is kikerül az MSCI feltörekvő piaci indexből, miközben jó esély van arra, hogy a Richter újból visszakerülhet. Amennyiben azonban a gyógyszeripari cég esetében mégsem születik pozitív döntés, akár a magyar országindex is megszűnhet. Ennek esélye ugyan kicsi, mégis érdemes óvatosan nyúlni a hazai részvényekhez és a forint eszközökhöz, amíg a kérdés eldől” – tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az elmúlt 2-3 évben a vállalati szektort érintő különadók és a nyugdíjpénztárak javarészének megszűnése miatt a magyar tőzsde egyértelműen alulteljesített. A külföldi befektetők passzívabbak lettek, és a forgalom is esett az árfolyamokkal együtt, így 2010. május végétől a BUX index mintegy 20%-kal elmaradt az MSCI feltörekvő piaci indexhez képest. „Mindezek következménye az lett, hogy az MSCI indexszel kapcsolatban egyre többször merül fel a kérdés, mi lesz a magyar részvények, illetve az egész magyarországi részvénypiac sorsa. Márpedig ez azért különösen fontos, mert az MSCI feltörekvő piaci index a legfontosabb hazai benchmark, ez alapján érkezik messze a legtöbb tőke a hazai tőzsdére” – mondta el Horváth István.

A magyar országindexet jelenleg három részvény alkotja, éppen amennyi minimálisan elegendő az országindexhez. „Az elmúlt években adókkal sokat sújtott Telekom részvényeinek árfolyama azonban az elmúlt hónapokban olyan szintre zuhant, amely a cég piaci kapitalizációját erőteljesen visszavetette, veszélyeztetve ezzel az országindexben elfoglalt helyét. Abban az esetben viszont, ha a távközlési cég kiesik a blue chipek közül, és ez nagy eséllyel már augusztusban megtörténhet, úgy az MSCI a magyar országindex megszűntetése mellett dönthet” – hívta fel a figyelmet Horváth István.

Öröm az ürömben, hogy az elmúlt időszakban a Richter originális kutatásairól és a lakossági befektetők erőteljesebb bevonásáról érkező pozitív hírek miatt a részvények forgalma ismét emelkedni kezdett. Ez pedig azt jelenti, hogy a papír akár már a következő, novemberi döntés alkalmával újra visszakerülhet a blue chipek közé. „Véleményünk szerint tehát az a legvalószínűbb, hogy a Telekom helyére újra bekerül a Richter, így annak az esélye, hogy a magyar országindex megszűnik, szerencsére kicsi. A következmények azonban annál súlyosabbak lehetnek, mivel egyértelműen nagy tőkekivonást hozna, ami a tőzsdén és a forint esetében is nagy zuhanással párosulna. A befektetőknek így addig, amíg pont nem kerül a történet végére, tehát idén őszig, mindenképpen érdemes megfontoltan nyúlniuk a magyar részvénypiachoz és a forint eszközök esetében is óvatosság indokolt” – tanácsolja a befektetési szakember.

A neves nemzetközi magazin, az Euromoney 2013-ban a K&H-nak adományozta a "Magyarország legjobb bankja" címet, ezzel díjazva eredményeit és teljesítményét. 

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 228 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.


főbb adataink:

K&H Bank 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2550 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,2 milliárd forint 

K&H Alapkezelő
2013. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  829 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  128 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 699 milliárd forint


K&H Biztosító 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 111,5 milliárd forint 
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,9 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu