új technológia a biztonságos bankkártyás fizetésért

A K&H Bank a hazai bankok között elsőként minden, bankkártyával rendelkező ügyfele számára lehetővé teszi, hogy az interneten a lehető legbiztonságosabb módon vásárolhasson anélkül, hogy a bankkártya adataival való visszaéléstől kellene tartania. Az ún. 3D Secure biztonsági szolgáltatást a VISA és MasterCard kártyatársaságok vezették be, hogy a bankkártyák fizikai jelenléte nélküli fizetéseket biztonságosabbá tegyék. A K&H kártyabirtokosok online vásárláskor – ha a bankkártyás fizetési módot választják – a szokásos kártyaadatok (kártyaszám, lejárati idő, CVC2/CVV2 kód) megadásán túl egy, az adott alkalomra szóló biztonsági kódot (One Time Password) is kapnak sms-ben a Banktól, ami biztosítja, hogy csak a kártya birtokosa tudjon fizetést kezdeményezni.

Az elmúlt évben a hazai online kereskedelem dinamikusan növekedett, 2011-ben a 14 év feletti internetezők mintegy 35 százaléka, 1,4 millió fő vásárolt online felületen. A bankkártyás fizetések aránya is évről évre növekszik az online kereskedelemben, de az elmúlt évi adatok szerint a kiskereskedelemben mindössze 5 százalékot, az online megrendelt szolgáltatásokat is hozzátéve 12 százalékot tett ki ez a fizetési mód.  A bankkártyával fizetéstől sokan biztonsági okok miatt idegenkednek.

A 3D Secure szolgáltatás a bankkártyás fizetések eddig alkalmazott biztonsági megoldásait egy újabb lépéssel egészíti ki, és jelentősen csökkenti a visszaélés lehetőségét. A szokásos kártyaadatok – a kártya száma és a lejárat ideje valamint a biztonsági CVC2 vagy CVV2 kód, illetve banktól függően a tulajdonos és a kibocsátó bank neve – megadása után a kártyabirtokos sms-ben kapja meg az adott tranzakcióra elkészített biztonsági kódot, melyet az online fizetési felületen kell beírnia. A tranzakciós kód a kártyatulajdonos által megadott telefonszámra érkezik. Ha a kártya illetéktelenek kezébe kerül, az sms-ben küldött kód hiányában nem lehet fizetést indítani a kártyával. 

A 3D Secure szolgáltatást – előreláthatólag 2012. december 7. után – a  K&H már kiadott és újonnan kibocsátott VISA és MasterCard hitel- vagy betéti kártyáinak birtokosai vehetik igénybe, regisztrációt követően. A szolgáltatás díját a kártyák éves díja tartalmazza. A K&H a hazai bankok között a betéti kártyákra vonatkozóan elsőként, a hitelkártyák körében pedig másodikként lép piacra a 3D Secure szolgáltatással. 

„A K&H ügyfelei az online vásárlásoknál alkalmazott bankkártyás fizetések elenyésző százalékában jeleznek visszaélést. Ugyanakkor fontosnak tarjuk, hogy az interneten történő vásárlások térnyerésével párhuzamosan ügyfeleink a legújabb biztonsági megoldásokat használhassák a fizetések során” – mondta el Mészáros Tibor, a K&H Bank betéti és befektetési marketing főosztály igazgatója.

Az új fizetési eljárást azoknál az online kereskedőknél lehet alkalmazni, akik csatlakoztak a 3D Secure rendszerhez. A weboldalakon ezt a „Verified by Visa” illetve a „MasterCard SecureCode” logó jelzi. Azoknál az online vásárlásoknál, ahol a kereskedő nem csatlakozott az új biztonsági rendszerhez, a kártyabirtokosok a szokásos módon, a kártyaadatok és a CVC2/CVV2 kód megadásával tudnak fizetni.

A 3D Secure szolgáltatás bevezetésével egy időben a K&H lehetővé teszi, hogy a VISA és MasterCard kártyabirtokosok a kártya fizikai jelenléte nélkül végzett vásárlások összegére egy külön, szűkített limitet adjanak meg.

3D Secure

Világszerte már több mint 700.000 internetes bankkártya-elfogadóhely tud 3D Secure biztonsági kódot elfogadni. Ezek jelentős része, mintegy 560.000 kereskedő Európában kínálja ezt a magas biztonsági szintű szolgáltatást és számuk az elmúlt 2 évben 150 százalékkal nőtt. Érdekesség, hogy a fejlődés üteme csak a latin-amerikai régióban haladja meg ezt a szintet és így ezen szolgáltatást kínáló kereskedők száma nagyobb, mind az Egyesült Államokban, ahol a biztonságosnak gondolt PayPal vagy Amazon által alkalmazott fizetési módok terjedtek el. 

A K&H Bank Magyarországon egyedülállóan mind kereskedői, mind kártyabirtokosai számára elérhetővé teszi a 3D Secure internetes biztonsági szolgáltatást. Magyarországon mintegy 3.000 internetes bankkártya elfogadóhely van, amelyek bankjuk, így a K&H Bank révén is, a 3D biztonsági kód elfogadására alkalmasak. Ezek a 3D Secure szolgáltatás keretében lehetővé teszik, hogy a kártyabirtokos megadhassa azt a további biztonsági kódot (3D Secure Code vagy One Time Password – egy alkalomra szolgáló jelszó), melyet kibocsátó bankja rendelkezésére bocsát, teljes körűvé téve ezzel a tranzakció biztonságát.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Lesti Mónika

Kommunikációs igazgatóság
  • +36 1 328 9181
  • monika.lesti@kh.hu
  • www.kh.hu