ügyfeleknek és bankoknak is jót hoz a pozitív adóslista

a K&H Bank szakértői véleménye

Gyorsabb és megalapozottabb hitelbírálati folyamatot eredményezhet a 2012 tavaszától bevezetendő pozitív adóslista. A jó adósok pedig kedvezőbb megítélésre számíthatnak az új nyilvántartás létrejöttével – mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

A központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény értelmében 2012 tavaszától a korábbi negatív adóslista mellett egy újabb nyilvántartást is vezetni fog BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.. A pozitív adóslista azon lakossági ügyfelek adatait tartalmazza, akik hitel- vagy hitel-jellegű szerződéssel rendelkeznek valamely hazai pénzintézetnél.

„Az adatokat a pénzintézetek kizárólag akkor kérhetik le, ha valaki hitelkérelemmel fordul egy bankhoz. Ezek az adatok elősegítik, hogy a hitelbírálati folyamat gyorsabb legyen, ugyanakkor megalapozottabb információk alapján dönthetnek a bankok a hitel odaítéléséről. A jó hitelmúlttal rendelkező adósok pedig kedvezőbb megítélésre számíthatnak egy új hitel felvételekor” – mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az ügyfelek a hitelszerződéshez kapcsolódó adataikkal – egyebek mellett a szerződés típusa és azonosítója, a kontraktus megkötésének, lejártának, megszűnésének időpontja, a szerződés és a törlesztőrészlet összege, devizaneme, valamint a törlesztés módja – automatikusan bekerülnek az adatbázisba.
„A bankok oldaláról a pozitív adóslista abban nyújt segítséget, hogy elővigyázatosabban tudnak eljárni a hitel odaítélése során, és ezzel megelőzhető az ügyfelek túlzott eladósodottsága. A központi rendszerben lévő adatok alapján látható, hogy a hitelkérelmező jövedelme milyen mértékben van terhelve hitelekkel. Így kiszűrhető az a veszélyes gyakorlat is, amikor az ügyfelek a korábban felvett hitelek visszafizetését egy újabb hitelből próbálják megoldani, és előbb-utóbb adósságspirálba kerülnek” – tette hozzá dr. Bába Ágnes.
A bankok 180 napot kaptak a felkészülésre és január 9-ig kellett a hatályos hitelszerződéseik adatait feldolgozniuk. A K&H Bank a törvény előírásainak megfelelően értesíti ügyfeleit arról, milyen adatokat fog róluk a bank a Központi Hitelinformációs Rendszerbe továbbítani. Ezt követően 15 nap áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy módosítsák az esetleges téves adatokat.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 420 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 203 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2977 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint

Kapcsolattartó

Lesti Mónika

Kommunikációs igazgatóság
  • +36 1 328 9181
  • monika.lesti@kh.hu