Túl a mélyponton?

ismét emelkedő pályára lépett a K&H kkv bizalmi index

„Az elmúlt egy év folyamatos csökkenése után ismét javuló képet mutat a vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index, amely 8 pontos növekedést követően -12 ponton áll. Az emelkedő tendencia mögött a közterhek, valamint a vállalati hitelkamatok változására vonatkozó negatív kilátások mérséklődése áll, emellett a vállalkozások a vevői és szállítói kapcsolatok további javulását vetítik előre” – mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző negyedéves K&H kkv bizalmi index 8 pontos emelkedést követően jelenleg -12 ponton áll. Bár a mutató továbbra is a negatív tartományban maradt, ezzel együtt azonban az elmúlt háromnegyedévben tapasztalt folyamatos csökkenés megállt, és az index ismét emelkedésbe fordult. „A javuló kilátások főként annak köszönhetőek, hogy jelentősen javultak a vállalati hitelkamatok emelkedésére vonatkozó várakozások. A jelenlegi 6%-os alapkamat-szint mellett a vállalkozások átlagosan 1%-ot el nem érő kamatemelést várnak a vállalati hitelek esetében, ami gyakorlatilag a jelenlegi piaci kamatszintek változatlanul tartását feltételezi” – elemezte az eredményeket a kkv szakértő.

„Emellett a közterhek növekedésére vonatkozó pesszimista várakozások is mérséklődtek, és immár azok a vállalkozások vannak túlsúlyban (53%), amelyek nem számítanak további közteher növekedésre, miközben az elmúlt negyedévhez képest 10%ponttal csökkent az emelkedést prognosztizáló vállalkozások aránya, ami jelenleg 38%-ot tesz ki” – tette hozzá Németh László. A gazdaságpolitika megítélése ugyanakkor 5 pontot csökkenve -17 pontos értékre romlott, folytatva az elmúlt két negyedévben tapasztalható trendet.

Pozitívan változott a beszállítói kapcsolatok megítélése is, amely mögött leginkább az áll, hogy a jelenleg átlagosan 20 napos kifizetési határidővel szemben a vállalatok 2 napos határidő növekedéssel számolnak az elkövetkező egy évre. Eközben a beszállítókkal kapcsolatos elvárások fontossági sorrendje lényegében változatlan maradt, továbbra is a minőség, az ár és a szállítási határidő a legfontosabb szempont a partneri kapcsolatok értékelése során.

A legutóbbi felmérés során a vevői kapcsolatokat illetve az uniós pályázati lehetőségeket ítélték meg legpozitívabban a vállalkozások. A kkv-k gazdasági helyzetét leginkább meghatározó vevői kapcsolatok optimista megítélése főként annak köszönhető, hogy az elmúlt negyedévhez képest átlagosan 2 nappal csökkent a vevői kifizetések határideje, amely jelenleg 32 nap, emellett a megkérdezett cégvezetők további 2 napos rövidüléssel számolnak.

Habár az uniós pályázatok megítélése továbbra is pozitív, ez főként az egy cégre jutó benyújtott pályázatok arányának emelkedése miatt van, mivel a pályázati források elérhetőségét a cégvezetők 40%-a továbbra is nehéznek tartja.

K&H kkv bizalmi index kutatás

A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatást. A felmérés célja a magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásainak megismerése. A vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők alapján 10 részindexből számítják a teljes kkv bizalmi index értékét. Az adatvétel negyedévente, 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével történik. A legutóbbi adatfelvétel 2011. június 7-17. között történt.

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a privát banki, a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 460 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 231 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3043 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,7 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,6 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu