Tour de Fund indul az európai körverseny: ki lehet a kötvényvásárlási program nyertese?

„Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjából azok az országok profitálhatnak leginkább, amelyek a magas kötvényhozamok miatt eddig drasztikus megszorító intézkedésekre kényszerültek. Franciaország, Olaszország és Spanyolország gazdaságának növekedése így a következő években lekörözheti az eurózóna központi országait, lendületet adva ezzel a részvénypiacoknak” - tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az Európai Központi Bank idén márciusban elindított kötvényvásárlási programjának hosszú távú célja, hogy lendületbe hozza az eurózóna gazdaságait. A program azon keresztül, hogy jelentősen lecsökkenti a korábban magas szinteken lévő államkötvény-hozamokat, megkönnyíti az országok államadósság-finanszírozását, így látványosan javulhatnak a korábban hozott költségvetési megszorító intézkedések. „A kedvező folyamatból az eddigi lemaradók profitálhatnak leginkább, hiszen azok a - főként nagy mediterrán - országok, ahol korábban az adósságok csökkentése volt a gazdaságpolitika fő iránya, most újból a növekedésre fókuszálhatnak” - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.  

indul az európai körverseny 

Franciaország az év elején jelentős gazdasági reformokat fogadott el, amelyek keretében csökkentik a bürokráciát, és növelik a gazdaság versenyképességét. Olaszországnak jelentős könnyebbséget jelentenek az alacsony kötvényhozamok, és a korábban bejelentett strukturális reformok is rendben haladnak. Spanyolországban az erősödő belső fogyasztás segíti a gazdaságot, a tavalyi év utolsó negyedévében hét éve nem látott ütemben tudott bővülni a gazdaság, és a munkanélküliség is csökkenni tudott a korábbi, extrém magas szintekről. Emellett az alacsony olajárak mindhárom országban támogatják a belső fogyasztás felfutását, míg a gyenge euró javítja az exportra termelő vállalatok versenyképességét. 

„Bár Franciaország, Olaszország és Spanyolország az elmúlt években lemaradt, az elindított gazdasági reformok és az EKB élénkítésének eredményeként gazdaságaik növekedése a következő években könnyen lekörözheti az eurózóna központi országait. Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy a nagy kerékpáros körversenyeknek, mint a Giro d’Italia, a Tour de France és a Vuelta a España, otthont adó országokban nemcsak a kerékpárosok, de a helyi gazdaságok is versenyfokozatra kapcsolnak. A kedvező gazdasági kilátások pedig egyértelműen javítják a tőzsdei vállalatok profitkilátásait is, ezért befektetési szempontból is ígéretesek a fenti országok vállalatai” - mondta el Horváth István. 

A napokban indított K&H európai körverseny alap olyan francia, olasz és spanyol nagyvállalatok (Danone, Repsol, Telefonica, Total, stb.) részvényeinek árfolyam-emelkedése után nyújt részesedést a névérték 95%-os védelme mellett, amelyek a következő évek növekedéséből nagyot profitálhatnak. A 4 év 1 hónapos futamidő alatt az alap a részvények teljesítményét havi rendszerességgel, tehát összesen 48 alkalommal vizsgálja meg, és ezek átlaga az induló értékkel összevetve adja a futamidő végén a befektetés teljesítményét. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 984 milliárd forintos állományával rendelkezett 2014. december 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő 

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  1087,1 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 941,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu