többször koccanunk, de kevesebb kárt okozunk, ahogy öregszünk

a középkorúaknál legmagasabb az átlagkár

Bár logikusnak tűnik, hogy az életkor emelkedésével nyugodtabbak a sofőrök, a kárstatisztikák ezt csak részben támasztják alá. A 43-52 éves korosztály esetében a legmagasabb az átlagos kárérték, ami mintegy 10 százalékkal haladja meg a 402 ezer forintos átlagkárt. Ennek hátterében pedig a fiatal sofőrök állnak: a 43-52 évesek gyermekei által okozott balesetek rontják ebben a korcsoportban a statisztikát – derül ki a K&H biztosítójának elemzéséből. Az 53 év fölöttiek esetében is érdekesek a számok: ebben a korosztályban az okozott károk összértéke ugyan alacsonyabb, a károk gyakorisága viszont az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő.

A számok azt mutatják, hogy 29 éves kor felett 43 százalékkal kevesebb a kár, mint a 22 év alatti kategóriában. Jellemzően a fiatal sofőrök okoznak több balesetet, hiszen kisebb rutinnal rendelkeznek és gyakran kevésbé megfontoltan vezetnek. Az 53. életévnél azonban megfordul a trend és innentől az okozott károk száma folyamatosan emelkedik az életkorral párhuzamosan.

változik a kárérték is

A K&H biztosítójának adatai szerint az átlagos kárérték a kötelező gépjármű felelősségbiztosításoknál 402 ezer forint volt 2013-ban, ami 1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Azonban az átlagos kifizetések mértéke életkoronként eltér: a K&H-nál a 36-42 éves korosztályban az országos átlagnál közel 30 százalékkal alacsonyabb az átlagos kárérték. Ezzel szemben a 43-52 éveseknél kiugróan magas az okozott kár értéke – több mint 10 százalékkal haladja meg az átlagot, azaz a két korcsoport között szinte 40 százalék különbség tapasztalható.

„A 43-52 éves korosztályban tapasztalt növekvő kárértékre egyszerű a magyarázat: ebben a korcsoportban a legmagasabb azoknak az aránya, akik odaadják az autójukat a tapasztalatlan, friss jogosítvánnyal rendelkező gyerekeiknek” - értékelte az adatokat Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese, és hozzátette: természetesen az átlagosnál magasabb kárösszeg a díjakban is megmutatkozik.

A 43-52 éves korosztályban tehát a teljes portfólióra vetített átlagnál lényegesen, 10 százalékkal magasabb a kárérték. Ahogy a károk gyakoriságánál, a kárérték esetében is fordul a kocka az 53 évnél idősebb sofőrök esetében. Esetükben az átlagnál 20 százalékkal alacsonyabb az egy kárra jutó kárösszeg, ami az alacsonyabb díjakban is megjelenik.

Az 53 év felettieknél tehát érdekes kettősség mutatható ki: bár az átlagosnál több kárt okoznak, de ezeknek a károknak az értéke elmarad a fiatalabb korosztály által okozott károkétól- „Ez részben a romló reflexekkel magyarázható, de az ügyfelek ezzel tisztában vannak, az érintett korosztály tagjai jellemzően lassabban vezetnek, ez az oka, hogy kárgyakoriság emelkedésével párhuzamosan a kifizetett összeg nem növekszik – mondta Kaszab Attila.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu