tízezreket hozhat a májusi határidő

A május 20-ig beadandó adóbevallásban a nyugdíj-előtakarékossági számlára és a nyugdíjbiztosításokra történő befizetések után járó adó-visszatérítést az érintetteknek kell kérnie – érdemes a határidőt észben tartani, hiszen több tízezer forinttal is gazdagodhatunk.

A nyugdíjas éveikre takarékoskodók számára kiemelten fontos a személyijövedelemadó-bevallásra vonatkozó május 20-i határidő. A bevallásban ugyanis jelezni kell a nyugdíj-előtakarékossági számlára vagy a nyugdíjbiztosításra a múlt évben befizetett összeget, mert csak ebben az esetben utalja vissza a kedvezményt az adóhatóság. 

használjuk ki az adókedvezményt!

A nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot vissza lehet igényelni adójóváírás formájában. Akik 2020 előtt elérik a nyugdíjkorhatárt, azoknál legfeljebb 130 ezer forint lehet a visszatéríthető összeg.

Tavaly a K&H nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkező ügyfelei például fejenként átlagosan 88 ezer forintot kaptak adójóváírás formájában. Figyelni kell arra, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlának a számát - nem pedig a saját folyószámlát - kell megadni az adóbevallásban, hogy az adó-visszatérítés időben megérkezzen.

Az adókedvezményt növelni lehet azzal, ha egy-egy ügyfél nyugdíjbiztosítást és nyugdíj-előtakarékossági számlát is köt. A K&H-nál elérhető nyugdíjbiztosítás esetében például 2015-ben átlagosan közel 38 ezer forint volt az adójóváírás összege.

kulcskérdés
Az öngondoskodás kulcskérdés annak érdekében, hogy a megtakarítók nyugdíjba vonulásuk után megfelelő jövedelemmel, vagyonnal rendelkezzenek. Minél előbb kezdi el valaki az takarékoskodást, annál nagyobb vagyonra tehet szert. A 2006 óta létező nyugdíj-előtakarékossági számla például a mostani alacsony kamatkörnyezetben attraktív befektetési célpont. 

Ha valaki 2006 óta évente 500 ezer forintot tudott megtakarítani nyugdíj-előtakarékossági számlán és egy defenzív - azaz alacsony kockázatú - alapot választott és élt az adókedvezménnyel, akkor az évesített hozama 9,3 százalékos volt.

Az öngondoskodási piacon bőven van tér a bővülésre: a reálbérek tavalyi és idén várható jelentős növekedése miatt egyre többen indíthatnak nyugdíjcélú megtakarítást, amelyek az adókedvezmény miatt az egyik legjobb alternatívát jelentik.