Tippek gyermekeink nyári biztonságáért

Egy amerikai felmérés szerint a gyermekek szempontjából a nyár a legveszélyesebb időszak. Ezt a hazai gyermek-egészségügyben dolgozók is meg tudják erősíteni, hiszen nagyon sok gyermekbaleset történik a nyári szünet idején. A K&H gyógyvarázs ahhoz ad most tippeket, hogy hogyan előzzük meg, kerüljük el azt, hogy a nyár egy részét kórházban töltse a gyermekünk, és így mi is.

„Az óvoda és az iskola egy viszonylag védett környezet a gyerek számára, kötött szabályokkal és szakszerű felügyelettel. A nyári szünet alatt azonban a szabályok és a korlátok is lazulnak, ami gyakran vezet balesethez” – mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. „Nekünk szülőknek, felnőtteknek kell odafigyelni, hogy megóvjuk gyermekeinket a rájuk leselkedő veszélyektől. A gyermek betegsége, kórházi tartózkodásra ugyanis számunkra is kényszerpihenőt jelent, így nemcsak a munkából eshetünk ki, de akár az egész évben várt szabadság is odaveszhet”

Az immár 11 éve működő K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program most összegyűjtött néhány tippet, amellyel a nyári gyermekbalesetek nagy része megelőzhető.

A nyár legalapvetőbb veszélyei az erős napsütéssel és a nagy hőséggel függnek össze:

-          a hőártalmak elkerülése érdekében ne engedjük a gyereket kint játszani 11 és 15 óra között

-          szabadidős tevékenység esetén mindig adjunk rá fejfedőt

-          kenjük be alaposan napozó krémmel, és ezt időről időre ismételjük meg

-          gyakran itassuk meg folyadékkal

-          nyáron soha ne hagyjuk a gyermeket a kocsiban – még csak néhány percre sem

Ha a hőség elől a vízpartra, vagy akár csak az udvari medencéig menekülünk, ismét számos veszély leselkedik a gyermekre. Víz közelében a szülőnek folyamatosan ébernek kell lennie.

-          ha az udvari medence használaton kívül van, fedjük le azt, és lehetőleg vegyük el a felmászásra, beszállásra szolgáló létrát

-          lehetőség szerint minél korábban – 4-5 éves kor táján – tanítsuk meg a gyereket úszni

-          ugyanakkor soha ne hagyjuk a vízben felügyelet nélkül – még akkor sem, ha már tud úszni

-          az úszni még nem tudó gyermekekre mindig adjunk karúszót, úszógumit vagy felfújható mellényt

A közlekedés egy újabb kritikus pont – legyen szó akár autóról, akár bicikliről, akár rollerről:

-          szoktassuk rá a gyereket, hogy amint beül az autóba, kösse be a biztonsági övét – bármilyen rövid útra indulunk is, és nyomatékosítsuk, hogy menet közben nem szabad azt kikötni

-          tanítsuk meg, hogy parkolás után ne vágja ki az ajtót és ne ugorjon ki azonnal az autóból

-          nyomatékosan hívjuk fel a figyelmét, hogy az útra soha ne lépjen vagy fusson ki anélkül, hogy szétnézne

-          játékos formában, akár már egész kicsi kortól kezdve, kezdjük el megismertetni a főbb közlekedési szabályokkal, hogy biciklivel, rollerrel közlekedve is betartsa ezeket

-          mindig adjunk a gyerekre megfelelő védőfelszerelést (sisak, térvédő, láthatósági mellény… stb.)

A fentiek mellett persze számos egyéb veszély is leselkedik nyáron csemetéinkre:

-          A nyár egyik legveszélyesebb – ugyanakkor a gyermekek számára legizgalmasabb – kerti eszköze a fűnyíró. A kisebb gyerekeket a fűnyírás idején lehetőleg ne engedjük ki az udvarra, és ügyeljünk, hogy a nagyobbak is mindig megfelelő távolságban legyenek az eszköztől.

-          A játszótéren veszélyesek lehetnek a fém játékok – különösen a csúszdák – amelyek a nyári hőségben könnyen felforrósodnak. Mindig ellenőrizzük ezek hőmérsékletét, mielőtt a gyerek kipróbálná.

-          A családi, baráti grillezés kedvelt nyári időtöltés, ugyanakkor a tűz számos veszélyforrást rejt a gyerekek számára. Tartsunk be néhány alapszabályt a balesetek elkerülése végett: soha ne engedjük a gyerekeket a tűz közelébe, biztonság esetére mindig legyen előkészítve egy vödör hideg víz, és magyarázzuk el nekik, hogy a gyufával, gyújtó anyagokkal, illetve a tűzzel nem szabad játszani.

-          A nyári időszak kellemetlen velejárói a szúnyogok, kullancsok és egyéb rovarok. Szabadtéri, vízparti programok esetén, erdei kirándulások előtt mindig kenjük be a gyermeket szúnyog- és kullancsriasztó szerekkel, és ilyen esetekben legyen mindig nálunk olyan krém is, amely az esetleges csípéseken tud enyhíteni. A kalcium pezsgőtabletta praktikus megoldás lehet még ilyen esetben. 

-          A kórházak infektológiai részlegei sajnos minden nyáron megtelnek. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy gyermekünk is a kórházban töltsön néhány napot, figyeljünk oda, hogy ne egyen meg semmilyen olyan ételt, ami egy óránál hosszabb ideje kint volt a hőségben. Ha piknikezni vagy strandra megyünk, lehetőleg ne vigyünk magunkkal könnyen romlandó ételeket!

Ugyanakkor, ha mégis a kórház falai között kell töltenünk néhány napot, ne essünk kétségbe! Igyekezzünk ápolgatni a gyermek lelkét, hiszen ez a testi felépülést is nagyban segíti. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok pedig a nyár során is látogatják a gyermekkórházakat országszerte, hogy a mese gyógyító ereje révén hozzájáruljanak a kis betegek mielőbbi gyógyulásához. További információk a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programról: http://khgyogyvarazs.hu/.

K&H gyógyvarázs

A K&H Csoport, a gyermek-egészségügy elkötelezett támogatója 2013-ban 10. alkalommal hirdette meg K&H gyógyvarázs pályázatát, amelyen a nyertes gyermek-egészségügyi intézmények műszertámogatásban részesültek. A program ezen felül kiterjed a beteg gyermekek lelki egészségének javítására is, szórakoztató programelemekkel kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program keretén belül 14 éven felüli önkéntesek látogatnak el a programban résztvevő intézményekbe, illetve küldhetnek mesevideót a beteg gyermekeknek. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok programra bárki regisztrálhat a http://www.khgyogyvarazs.hu/ oldalon, ahol az önkéntes ki tudja választani a számára legmegfelelőbb helyszínt és időpontot, vagy fel tudja tölteni felvételét.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Pete Renáta

Well PR Ügynökség
  • +36 1 350 7390 /130