tavaly a BUX, idén a nyersanyagok lehetnek a nyerők

„Az elmúlt hónapok hektikus piaci mozgásai után újra pozitív irányba mozdult a befektetési alap piac a BAMOSZ legfrissebb adatai alapján. Leglátványosabb mértékben az árupiaci alapok növekedtek, ami mögött leginkább a nyersanyagpiac magára találása áll. A tavalyi év BUX sikere után így idén a nyersanyagok okozhatnak pozitív meglepetést” - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.  

„Az elmúlt hónapok erőteljes árfolyam-ingadozásai és feszült piaci hangulata a hazai befektetők türelmét is próbára tette, most azonban újra pozitív mozgolódás látható a befektetési alap piacon. Ezt mutatja, hogy a BAMOSZ legutóbbi, áprilisi adatai alapján a pénzpiaci alapok állományát kivéve minden befektetési alap kategória szinten maradt vagy növekedni tudott” - tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. „Az már nem meglepő, hogy a pénzpiaci alapok állományának csökkenése folytatódott, az viszont mindenképpen figyelemreméltó, hogy legnagyobb mértékű - az előző hónaphoz képest 16,1%-os - növekedés az árupiaci alapoknál történt. Úgy tűnik, hogy ahogyan tavaly a BUX, úgy idén a nyersanyagok lehetnek az év pozitív meglepetése” - hívta fel a figyelmet a szakember.

Az árupiaci alapok erőre kapása mögött egyrészt az áll, hogy az olajpiacon eltűnőben van a túlkínálat, ami már elkezdte fölfelé tolni a kőolaj világpiaci árát. Másrészt az év eleji erőteljes részvénypiaci mozgások elbizonytalanították a befektetőket, akik így erőteljesebben az arany irányába mozdultak.

„A továbbiakban is a nyersanyag-befektetések - azaz az energiahordózók, nemesfémek és ipari fémek - mellett szól, hogy az olajpiac továbbra is az egyensúly irányába tart, mivel hosszú távon nagyjából 80 dolláros szintnél tarthatók fenn nyereségesen a szektor beruházásai. Másrészt, bár a részvénypiachoz hasonlóan nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot igényelnek, mégsem a tőzsdékkel együtt mozognak, sőt az arany éppen az ideges piaci mozgások kompenzálására alkalmas. Harmadrészt pedig az ipari fémeknél - leginkább a réz és a vasérc esetében - a kínálati oldalon a kitermelés csökkentése felfelé korrigálja az árakat.  Így a hosszabb időtávban gondolkodó megtakarítók körében a részvénypiaci eszközök mellett egyre stabilabb helyet foglalhatnak el a nyersanyag-befektetések” - mondta el Horváth István.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 582 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 38,1 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. december 31-én:
teljes kezelt vagyon: 1 164 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 1 012 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 152 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 142,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9950
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu