szolidabb eredmények várhatók a kkv szektorban

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai tovább mérséklődtek, átlagosan 5,3%-os árbevétel és 3,5%-os eredménynövekedést feltételeznek. Az ismételt csökkenés ellenére ezek az értékek továbbra is felülmúlják az elmúlt pár évre jellemző várakozásokat. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások, míg a szektorok közül egyedül a szolgáltató cégek várnak átlag feletti növekedést – derül a ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A K&H 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte meg arról, hogyan látják a következő egy évben cégük árbevételének és eredményének alakulását. A K&H kkv bizalmi index legfrissebb eredménye szerint a vállalkozások jövőjét befolyásoló egyik meghatározó tényező, a vállalkozások pénzügyeivel kapcsolatos várakozások kissé pesszimista képet mutatnak.  Az árbevétel és eredményvárakozások immár fél éve csökkennek. Ennek ellenére ezek az értékek még mindig meghaladják az elmúlt pár évre jellemző pénzügyi várakozásokat. „A vállalkozások a második negyedévhez képest 1 százalékponttal kisebb, átlagosan 5,3%-os árbevétel növekedésre számítanak. Ennek oka, hogy a kkv-k közel kétharmada (64%) 0-6% közötti árbevétel növekedést valószínűsít, míg az ennél nagyobb, 6% feletti árbevétel növekedéssel számoló cégek aránya 36%-ról 26%-ra esett vissza. Árbevételének csökkenését minden tizedik vállalkozás feltételezi a következő egy évben” – tájékoztatott Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.   

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai egyaránt mérséklődtek, de a várt értékek jelentősen eltérőek. Jelenleg a mikrovállalkozások a legbizakodóbbak, egyedül ők valószínűsítenek átlag feletti, 5,8%-os árbevétel növekedést. A kis- és középvállalkozások árbevétel várakozásai viszont nagymértékben romlottak. Előbbiek 4,9%, míg utóbbiak mindössze 3,7%-os emelkedéssel számolnak a következő egy évben. A különböző ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektor várakozásai nőttek, ők jóval az átlagot meghaladó, 6,2%-os árbevétel növekedést prognosztizálnak.

A profitkilátásokat tekintve is visszafogottabbak lettek a cégek, az átlagos elvárás 3,5%-os eredménynövekedés, ami 0,3 százalékponttal marad el a második negyedévhez képest. A következő egy év eredményét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 3,7%-os profitnövekedéssel számolnak. A kisvállalkozások nem sokkal lemaradva 3,3%-os, míg a középvállalkozások csupán 2,6%-os bővülést valószínűsítenek. Az ágazatok közül ez esetben is egyedül a szolgáltató szektor vár átlag feletti, 3,8%-os eredménynövekedést, míg a kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági cégek egyaránt 3,2%-os profitnövekedést feltételeznek.

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.  

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2014. szeptember 2-15. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 177 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 370 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 15,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -40,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014.június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 119,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu