szerény pénzügyi eredményt becsülnek a nagyvállalatok

A hazai nagyvállalati szektor visszafogottan látja pénzügyei jövőbeni alakulását, az árbevétel várakozások több mint felére, az eredményvárakozások pedig harmadára estek vissza egy év alatt. A vállalatok átlagosan 1,6%-os árbevétel és 1,1%-os profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben, és inkább az exportból várnak árbevétel növekedést, mint a belföldi értékesítésből – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás második negyedéves adataiból.

A hazai nagyvállalati szektor meglehetősen visszafogott saját pénzügyeit illetően, ugyanis egy év alatt jelentősen lecsökkent a várt árbevétel és profit mértéke. „A K&H nagyvállalati növekedési index eredménye alapján a hazai vállalatok átlagosan 1,6%-kal számítanak nagyobb árbevételre a közeljövőben, ami jelentős visszaesés az egy évvel korábbi (3,8%) értékhez képest. Ennek oka, hogy a következő egy évben a legtöbb vállalat bevétele stagnálását valószínűsíti, miközben közel a felére esett vissza a kifejezetten növekedésre számító cégek aránya. Bővülő árbevétellel csupán minden negyedik vállalat számol az egy évvel ezelőtti 46%-hoz képest. A belföldi és az exportértékesítésből származó bevétel-növekedés várt nagysága egyaránt csökkent, azonban míg a hazai piacon átlagosan mindössze 1,4%-os bővülést feltételeznek, addig a külföldi értékesítésből származó bevétel növekedés várt nagysága 2,1%” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője. A különböző méretű cégek közül a 4-10 milliárd éves árbevétel közötti vállalatok a legbizakodóbbak, belföldről (1,7%) és külföldről (3,2%) egyaránt magasabb árbevétel növekedésre számítanak, mint az átlag.

A hazai nagyvállalatok eredményüket tekintve is szerényebben terveznek, mint egy évvel ezelőtt „Jelenleg 1,1%-kal várnak nagyobb nyereséget a következő egy évben, ami pontosan harmad akkora, mint az egy évvel korábban becsült érték, és jelentősen alulmúlja az MNB jövő évre prognosztizált 2,4%-os inflációs várakozásait is. Többségük (78%) továbbra is stagnáló nyereségszinttel számol, míg profitnövekedést csupán közel minden ötödik cég vár (19%) a korábbi 37% helyett” – mondta el a szakember.


forrás: K&H nagyvállalati növekedési index

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. Az idei második negyedéves felmérés 2015. április 18. és június 11. között történt.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu