Stressz a tőzsdéken

tanuljunk legjobb sportolóinktól

„A tőzsdéken nagy felfordulás van, az euró-forint árfolyama 315 fölött is megfordult. Aggódik, mi lesz megtakarításaival? Nézze meg a profi sportolókat, hogyan kell az extrém stresszhelyzeteket kezelni. Három biztos tanácsot adunk, amely nemcsak a versenypályán, de a megtakarítások esetében is jól működnek” - tanácsolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

1. Legyünk türelmesek! 

A megtakarítók körében az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, hogy túlságosan türelmetlenek pánikhelyzetekben, ez pedig felesleges és túlzott kockázatvállalást eredményez. Legjobb kajak-kenusaink kiválóan megmutatták az idei világbajnokságon, hogy akik nem kapkodnak váratlan helyzetekben, a versenytársak meglepő stratégiája láttán, hanem kitartanak a jól végiggondolt stratégiájuk mellett, azok érik el a legjobb eredményeket. Ahhoz, hogy jó hozamaink legyenek a megtakarításokon, érdemes nem a pillanatnyi piaci események hatására hirtelen dönteni, hanem hosszabb távon tekinteni a befektetésre, és az ajánlott befektetési futamidőt megtartani.

2. Kell egy jó stratégia!

Befektetőként nyilvánvalóan az a célunk, hogy a lehető legtöbbet nyerjük megtakarításunkkal. Emlékezzünk vissza a nemrég véget ért úszó-világbajnokságra! Még a legjobb úszóinknak is dönteniük kell arról, hány versenyen, milyen versenyszámokban indulnak ahhoz, hogy a maximális teljesítményt tudják kihozni magukból. Mivel kockázatmentes befektetés nincs, ezért nekünk megtakarítóknak is tudnunk kell, hol vannak a saját határaink: mekkora az az időtáv, illetve árfolyam-ingadozás, amelyet akár pszichésen, akár anyagilag tolerálni tudunk. A jól felépített stratégia olyan fontos szempontokat kell, hogy figyelembe vegyen, mint az időtáv, amelyre félrerakjuk pénzünket, a kockázatvállalási hajlandóságunk, a most befektetésre szánt összeg nagysága, és a későbbiekben várhatóan megtakarításra fordítható összeg. 

3. Gondolkodjunk portfólióban!

Ahogy egy sportoló számára - legyen szó akármilyen sportágról - sem csak egy adott testrész maximális teljesítményének elérése a nyerő stratégia, hanem a testet egy komplex egységként kell az adott helyen és időben a legjobb formába hozni, úgy a megtakarítások esetében is a befektetési eszközök legjobb kombinációjára, azaz egy komplett portfólióra kell törekedni. Az „egy tétre tenni” stratégiájával szemben tehát a befektetési eszközök - pénzpiaci, kötvény és részvény befektetések - teljes skáláját figyelembe kell venni, hiszen mindegyiknek más az előnye, szerepe a portfólióban. A többféle befektetés azonban még nem feltétlenül jelent megfelelő portfóliót, hiszen könnyen lehet, hogy bár többféle befektetési alappal rendelkezünk, azok ugyanabba az iparágba vagy cégbe fektetnek, így ugyanolyan kockázatot vállalunk, többszörösen. A cél tehát a jól felépített, kiegyensúlyozott portfólió, ehhez pedig egy igazán profi edző, azaz egy megfelelő elemzői háttérrel rendelkező befektetési szakértő segítségét is érdemes igénybe venni. 

„Fontos tehát, hogy a mostanihoz hasonló, turbulens piaci helyzetekben ne kapkodjunk, ne hirtelen, pánikszerű befektetési döntéseket hozzunk, hanem ilyenkor is tartsuk magunkat hosszabb távú stratégiánkhoz. A befektetési portfólió kialakításánál törekedjünk arra, hogy az összhangban legyen pénzügyi céljainkkal, kockázatvállalási hajlandóságunkkal. Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, akkor hosszabb távon kiegyensúlyozottan profitálhatunk befektetési portfóliónkból" - tanácsolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  1087,1 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 941,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu