sikersztori volt 2021-ben a K&H SZÉP kártya: másfélszeresére nőtt a vásárlások összértéke

Az utóbbi két évben több intézkedéssel is megkönnyítette a kormány a SZÉP kártya használatát. A döntések kiemelkedő eredményt hoztak: tavaly másfélszeresére nőtt a K&H SZÉP kártyákról elköltött összeg 2020-hoz képest. Februártól pedig már élelmiszert is lehet vele vásárolni, ami tovább segítheti, hogy a kártyabirtokosok felhasználják az elmúlt két évben beragadt keretösszegeket.

Rekordévet tudhat maga mögött a K&H SZÉP kártya: a járványügyi óvintézkedések ellenére is sokkal többet költöttek a kártyabirtokosok, mint 2019-ben és 2020-ban. Januárt és februárt leszámítva minden hónapban nagyobb összeget használtak fel juttatásaikból, mint az előző években. A három alszámláról együttesen 27 milliárd forintnál is többet költöttek, ami 2020-hoz képest 49 százalékos, 2019-hez képest pedig 75 százalékos növekedést jelent. A legkiemelkedőbb július volt, akkor a 4 milliárd forintot is meghaladta a K&H SZÉP kártyáról felhasznált összeg.

kiemelkedő költések, minden alszámláról

A K&H SZÉP kártyás költések nagyjából kétharmada történt tavaly a vendéglátás alszámláról, az innen fizetett összeg 28 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest. A legnagyobb növekedést mégis a szálláshely alszámla mutatta, ahol 215 százalékkal nőtt a felhasznált összeg a megelőző évhez képest. A szabadidő alszámláról pedig 88 százalékkal költöttek többet. Ezzel szinkronban a K&H SZÉP kártyás feltöltések is 16 százalékkal emelkedtek 2020-hoz képest. Arányaiban a szálláshely alszámla esetében volt a legjelentősebb, 28 százalékos növekedés, miközben a vendéglátás alszámlára 14, a szabadidő alszámlára pedig 8 százalékkal magasabb összeg érkezett.

A költések kiemelkedő emelkedésében szerepet játszott, hogy tavaly több mint 6000 új vállalkozással bővült a K&H SZÉP kártya elfogadóhelyek száma, így már közel 35 ezer helyen lehet vele fizetni országszerte.

A legnagyobb hatása azonban a kormányzati intézkedéseknek lehetett, amelyeket a juttatások felhasználásának megkönnyítésére vezettek be a járvány időszaka alatt:

  • először a kedvezményes adózással nyújtható keretet emelték meg, 2020 áprilisa és 2021 decembere között a versenyszférában 800 ezer forintra, míg a közszférában 400 ezer forintra. Ez az engedmény idén január 1-jével megszűnt, azóta évente legfeljebb 450 ezer forintot lehet feltölteni egy munkavállaló SZÉP kártyájára.
  • a juttatások után fizetendő közterhek is csökkentek, 2020. április és 2021. december között eltörölték a szociális hozzájárulási adót (szocho). Ezzel nagyjából felére mérséklődtek a SZÉP kártyára feltöltött összegek után fizetendő közterhek.
  • a fel nem használt juttatásokkal kapcsolatban is született könnyítés: a veszélyhelyzet idején a kártyakibocsátók nem róhatják ki a 3 százalékos havidíjat a lejárt egyenlegekre. Jelen állás szerint 2022 augusztusáig marad érvényben ez a rendelkezés.
  • szintén a már kiutalt összegek felhasználását egyszerűsíti, hogy az alszámlák 2021. április végétől 2022. december 31-ig átjárhatók, ebben az időszakban bármely alszámla terhére fizethetünk az összes elfogadóhelyen.

Mindezek után még egy segítséget kapnak a kártyatulajdonosok: a február 1-jén hatályba lépett intézkedés szerint május 31-ig élelmiszert is lehet vásárolni a legtöbb nagyobb élelmiszer üzletláncban a SZÉP kártya alszámlákról, ami tovább ösztönözheti a használatot.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu