részvényekben és kötvényekben egyaránt érdemes gondolkodni K&H trendmonitor 2015 Q2

befektetési ajánlás

A jegybankok támogatása még mindig fölfelé hajtja a részvénypiacokat, és lefelé tolja a kötvénypiaci hozamokat, de a jelentős kockázatok miatt nagy kilengésekre is számítani lehet. Ezért leginkább olyan befektetésekben érdemes jelenleg gondolkodni, amelyek vegyesen tartalmaznak többféle befektetési eszközt, így egyszerre több piac teljesítményét is ki tudják használni - tanácsolják a második negyedévre a K&H Alapkezelő befektetési szakemberei.

részvénypiacok

A fejlett részvénypiacok történelmi szárnyalása az elmúlt hat évben közel 150%-os növekedést eredményezett. Ez az emelkedő trend a nagy jegybankok támogatásával a következő hónapokban is tovább folytatódhat, azonban jelentős kockázati tényezőkkel is kell számolni. A Fed akár már néhány hónapon belül megtörténő kamatemelése, a kínai gazdaság fokozatos lassulása, Görögország fizetőképességének fenntartása, az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása, valamint az olajárfolyam ingadozása sérülékenyebbé, így ingadozóbbá teheti a börzék teljesítményét. Ennek megfelelően jelenleg nem javasoljuk a részvénykitettség növelését, azonban a nagyon alacsony kamatkörnyezet miatt továbbra is érdemes részvényekben is gondolkodni. 
A Budapesti Értéktőzsde esetében az elmúlt időszak szárnyalását követően a következő hónapokban visszafogottabb teljesítményre lehet számítani. A jelenlegi értékeltségi szintek fenntartására, illetve további árfolyam-emelkedésre csak abban az esetben látunk esélyt, amennyiben az orosz-ukrán konfliktus enyhülése, vagy a különadók mérséklése bekövetkezne.

nyersanyagok

A nyersanyagpiacon befektetési szempontból jelenleg egyértelműen az olaj a legizgalmasabb sztori. Az iparágban már megindult egy alkalmazkodási folyamat, aminek részeként az olajtársaságok leállítják kevésbé jövedelmező projektjeiket, szűkítik kutatási aktivitásukat, racionalizálják működésüket és csökkentik költségeiket, ezzel csökkentve a kitermelést. Az eddigi nagy olajáreséseket visszanézve jól látható, hogy a piac 6-12 hónapos időtávon megteremtheti az új egyensúlyt, tehát az idei évben még nagy ingadozásra, közép-, illetve hosszabb távon pedig a jelenleginél magasabb, 80 dollár körüli egyensúlyi árra lehet számítani. A folyamat eredményeképpen a szektor hatékonyabb működése és nagyobb profittermelő képessége is várható.

kötvénypiac

A rendkívül alacsony globális és hazai inflációs környezet, az EKB folytatódó laza monetáris politikája, és a régiónkban tapasztalható kamatcsökkentések miatt az MNB legutóbb kamatcsökkentési ciklusba kezdett, amely akár 1,5%-os alapkamatig is folytatódhat.  Januárban már 3% alatt is megfordult a 10 éves állampapír hozama, és a küszöbön álló újabb kamatvágások ismét hozamcsökkenéshez vezethetnek, így akár újból 3% alá csökkenheta második negyedév során.
Emellett az EKB intézkedései nyomán erősödő hozamvadászat a feltörekvő országok kötvényei felé irányítja a befektetőket, hiszen például a német kötvények már hét éves lejáratig negatív hozammal forognak, és az egyes fejlett piaci vállalati kötvények esetében is hasonló a helyzet. Ez továbbra is élénk keresletet generálhat a hazai kötvények iránt, amelyet az is támogat, hogy a stabil gazdasági várakozások eredményeként akár még idén további felminősítésekre, és ezzel a befektetésre ajánlott kategóriába sorolásra  is sor kerülhet.
Látni kell azonban, hogy a kockázatmentes vagy alacsony kockázatú befektetésekkel egyre alacsonyabb hozam érhető el, és mivel a jegybank előrejelzése szerint 2015 végére 2,2% lehet az infláció, így ebben a negyedévben ugyan még nem, de hamarosan a negatív reálkamat is megjelenhet. 

deviza

A forint az EKB kötvényvásárlási programjának köszönhetően a 300-as szint alá lépett, az EKB és az MNB lazító politikájának, valamint a várható felminősítés hatására pedig a második negyedévben a 300 EUR/HUF árfolyamszint körül stabilizálódhat. Ebbe leginkább a Fed kamatemelése szólhat bele, hiszen ha mégis a vártnál korábban, vagy nagyobb mértékben történik a szigorítás – amire kevés esély van – az a forint gyengülését eredményezheti. Az amerikai dollár és az euró esetében a paritás elérése valószínűsíthető, ami azt jelenti, hogy a következő időszakban elérhetjük akár a 300 forintos dollár árat is.
A rekord alacsony kamatszint miatt befektetési szempontból továbbra is érdemes a pénzpiaci eszközök felől a magasabb hozamlehetőséget kínáló eszközök felé fordulni. 

portfólió-építési javaslatok a II. negyedévre

 • részvénytípusú eszközök semleges súlyozásának tartása:

  • A részvénypiacok több éve tartó emelkedése jegybanki támogatással tovább folytatódhat, a jelentős kockázati tényezők miatt azonban továbbra is semleges súlyon tartjuk a részvény eszközöket.

 • tőke- és hozamvédett alapok korábbi felülsúlyozása helyett semleges súly:

  • Az elmúlt időszak jelentős emelkedése után a részvénypiacok értékeltsége magas, ezért a tőkevédett alapokon keresztül megvalósuló részvénypiaci kitettséget csökkentjük. 

 • a hazai kötvények korábbi semleges súlyozása helyett felülsúlyozás: 

  • Az EKB intézkedései nyomán erősödő hozamvadászat további keresletet generálhat a hazai kötvények iránt is, amit az MNB új kamatcsökkentési ciklusa, és a stabil hazai gazdasági növekedés is támogat, ezért a magyar állampapírok arányának emelése javasolt. 

 • a pénzpiaci eszközök alulsúlyozása; deviza eszközök arányának tartása: 

  • A rekord alacsony hazai kamatszint miatt továbbra is érdemes a pénzpiaci eszközök helyett a magasabb hozamlehetőséget kínáló eszközök felé fordulni. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 179 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 442 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 28,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -29,1 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. december 31-én:
teljes kezelt vagyon:  1011,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 873,2 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  138,4 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 128 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

 • 328 9950
 • 328 9220
 • sajto@kh.hu
 • www.kh.hu