pénzügyekben is érettek?

K&H Bank szakértői véleménye

A sikeres érettségit akár 100.000 forinttal is honorálhatják a rokonok és az ismerősök. Egy ilyen összeghez már érdemes bankszámlát nyitni, ami az önállósodáshoz vezető fontos lépcső a fiatalok életében, de egyedül ezt csak 18 éves kor felett tehetik meg, és dombornyomott kártyát is csak a nagykorúság elérése után birtokolhatnak. 19-20 éves korukra a fiatalok 97 százalékának már van bankkártyája, 47 százalékuknak viszont nincs folyószámlája, vagy nem tud róla, hogy a kártya feltétele a bankszámla – derül ki a K&H kutatásából.

A héten zajlanak az utolsó szóbeli érettségi vizsgák. Az érettségizők többségének a család, a barátok már megelőlegezték a sikeres vizsgákat, és ajándékokkal vagy pénzzel ismerték el a négy év munkáját. Az ajándékok tekintetében színes kép bontakozik ki: virágcsokortól és csokoládétól kezdve könyvön és ékszeren át az autóig van példa érettségi ajándékra. A legjellemzőbb természetesen a készpénz, aminek a felhasználásáról az érettségizők maguk dönthetnek. Ha a szülőktől, nagyszülőktől, keresztszülőktől és barátoktól 10-30.000 forintot kapnak a végzős középiskolások, összegyűlhet akár 100 000 forint is. Az ilyen egyszerre megkapott, nagyobb összeg gyakran ad lökést saját bankszámla nyitásához. Ha pedig már rendelkeznek bankszámlával, párszázezer forinttal már érdemes megtakarítási számlát nyitni és ott tartani az érettségire kapott pénzt addig, amíg a továbbtanuláshoz, nyaraláshoz vagy más célra felhasználják.

A jelenlegi szabályok szerint 14 éves kor alatt bankszámlaszerződést csak szülő, törvényes képviselő köthet, és ő igényelhet bankkártyát a gyermeke részére. 14 éves kor betöltésével, a középiskolás évek alatt a fiatalok már maguk is nyithatnak bankszámlát, a K&H Banknál a szülők hozzájárulásával és felelősségvállalásával. Számlájuk felett önállóan rendelkezhetnek, de a szülők is ellenőrzési lehetőséget kapnak. Az, hogy ehhez milyen bankkártyát kaphatnak, a bankok egyedi kockázati értékelések alapján döntik el. A K&H Banknál a 14-18 év közöttiek már maguk igényelhetnek elektronikus bankkártyát is. A teljes pénzügyi önállósodásra a bankszámlák tekintetében 18 éves kortól van lehetőség. Dombornyomott bankkártyákat is csak 18 éves kor felettiek kaphatnak a K&H Banknál. Az ilyen típusú kártyák használata jóval nagyobb körültekintést igényel, hiszen például nem mindig kell PIN kódot megadni a használatánál, így nagyobb az esélye a visszaélésnek, ha elveszik, illetéktelen kézbe kerül.

„A K&H pályakezdők jóléti indexe mérésekor kapott válaszok alapján az érettségi utáni években, 19-20 éves korukra a fiatalok 97 százalékának már van bankkártyája. Folyószámlát viszont csak 53 százalékuk említ. Ennek részben magyarázata lehet, hogy a fiatalok már tizenévesen megkapják első bankkártyájukat, ami például szüleik bankszámlájához kapcsolódó társkártya. A válaszok azonban egy kedvezőtlenebb jelenségre is utalhatnak: a fiatalok egy része nincs tisztában azzal, vagy nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy a bankkártyája mögött egy bankszámla van. Fontos lenne, hogy a 18 éves kor betöltése, a középiskolás évek vége az önállósodást és tudatos gondolkodást jelentse a pénzügyek terén is” – mondta el dr. Bába Ágnes a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 228 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2550 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,2 milliárd forint 

K&H Biztosító 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 111,5 milliárd forint 
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,9 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

Lesti Mónika
  • monika.lesti@kh.hu
  • +36 1 328 9181
  • www.kh.hu