pénztárcakímélő megoldások a téli utazások tervezőinek

hogyan kíméljük a családi költségvetést?

Ugyan a magyarok egy része az év végi ünnepek idejére szervezte a téli kikapcsolódást, de vannak, akik még csak most mennének síelni vagy wellness hétvégére, így nekik ennek megtervezésével indul az év. Kis odafigyeléssel, tudatos tervezéssel jelentős összegeket spórolhatunk az úton, ehhez kíván segítséget nyújtani a K&H Bank, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő kiírója. Last minute utak választásával, az euró árfolyamának figyelésével vagy a gyerekkedvezmények igénybevételével ugyanis több ezer forintot takaríthatunk meg.

Akik nem az ünnepek idejére, hanem az új év első hónapjaira tervezik a téli kikapcsolódást, azoknak elsősorban a családi költségvetés megtervezésével indul az év.

„Korábban nagyon népszerűek voltak a téli utak és a síelés. Az elmúlt években azonban folyamatosan csökken azoknak a családoknak a száma, akik megengedhetik maguknak, hogy télen is elutazzanak. Az első a síelés, amiből visszavesznek, ez a tapasztalatunk. Még mindig van azonban egy szűk réteg, amelyik megengedheti ezt magának” – számolt Fogarasi Orsolya síiskolájának tapasztalatairól.

„Sajnos egyre kevesebb család tudja kigazdálkodni egy hosszabb utazás árát, hogy ez sikerülhessen, még tudatosabban kell foglalkozniuk a pénzügyekkel. Felelős tervezéssel elkerülhetjük, hogy egy felhőtlennek induló utazás alatt döbbenjünk rá, mire nem futja a költségvetésből. A tudatos pénzkezelést ma már nem elég a szülőknek elsajátítani, fontos, hogy a gyerekeket is mielőbb a pénz beosztására szoktassuk” – mondta Horváth Magyary Nóra a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy utazás megtervezésekor? 

Last minute út választásával olcsóbban utazhatunk. Érdemes az interneten keresztül közvetlenül felvenni a kapcsolatot a szállodával, így nem kell egy irodának közvetítői díjat fizetnünk. Emellett külföldi út tervezésekor már az indulás előtti hetekben érdemes figyelni az euró árfolyamát, hogy lehető legkedvezőbben válthassuk át forintunkat, amennyiben készpénzt is szeretnénk használni. Amennyiben külföldön kell készpénzt felvennünk akár ATM-ből, akár bankfiókból, fontos, hogy előre tájékozódjunk a költségekről, mert jelentős különbségek lehetnek.

Nézzünk körül a neten, hol, milyen gyermekkedvezményt tudunk érvényesíteni. Sok szállodában fél áron szállhatnak meg a kisebb gyermekek, illetve a menüből is adnak gyermekkedvezményt.

Érdemes tájékozódni a síbérletek áráról is előre. Ez mindenképpen befolyásolhatja a választást. Van, ahol már 6 éves kortól jegyet kell váltani, míg más helyeken 8 éves korig ingyen síbérletet biztosítanak. Egy három gyermekes család esetében ezzel több tízezer forintot lehet megtakarítani.

Belföldi utazás tervezésekor szintén érdemes a csomagkedvezményeket keresni. Így általában több szolgáltatáshoz juthatunk kedvezőbb feltételek mellett.

A tudatos tervezésbe vonjuk be gyermekeinket is! Tervezzük meg előre, hogy az utazás, pihenés során  milyen extra költségeket enged meg magának a család, és ezt érdemes a gyerekekkel is megbeszélni. Egyezzünk meg előre arról, mennyi pénzt szánunk például ajándékvásárlásra, étteremre vagy egyéb szórakozásra. Így a gyerekeknek is könnyebb megindokolni, ha helyben nemet mondunk egy drága, nem tervezett vásárlásra. Tudatosság révén elérhetjük, hogy a jól megérdemelt pihenésből hazatérve ne a nadrágszíj meghúzással kelljen a hétköznapokat elkezdeni. 

A K&H nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mielőbb megtanítsuk a gyerekeket a tudatos pénzkezelésre. Ezt szolgálja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő is, amely játékos, a gyerekek számára könnyen érthető módon vezeti be a fiatalokat a pénz világába. A vetélkedő idei témája a családi költségvetés.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu