öregedő Európa

A K&H válasza a kedvezőtlen demográfiai trendre

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy nincs, ami igazán megállíthatná Európa lakosságának elöregedését. Nyilvánvaló, hogy ugyanolyan színvonalon a társadalom nem lesz képes kétszer annyi nyugdíjast eltartani. Mi lehet akkor a megoldás? Magyarországon is egyre többen keresik a lehetséges megtakarítási formákat, melyek majd nyugdíjas éveikben jelenthetnek segítséget. A biztosítási piacon idén megjelent nyugdíjbiztosítás erre a problémára kínál megoldást.

„Azzal a jelenleg még dolgozó éveikben lévők is tisztában vannak, hogy kizárólag az öregségi nyugdíjra már nem alapozhatják nyugdíjas éveik anyagi biztonságát” – mondta Kuruc Péter, a K&H Élet-és bankbiztosítás vezetője. „Az Európai Unió 2012-es tanulmánya többek között éppen arra világít rá, hogy a jelen helyzet nem tükrözi hűen a jövőbeli várakozásokat. A kedvezőtlen demográfiai trend alapján a tanulmány azt vetítette előre, hogy 2060-ra mostanihoz képest több, mint kétszer annyi nyugdíjas korú személy fog jutni a 65 év alatti társadalomra Magyarországon. Ugyanolyan nyugdíjszolgáltatást pedig nyilván nem várhatunk kétszer annyi nyugdíjas részére”- tette hozzá a vezető.

Az öngondoskodás az elmúlt években egyre kiemeltebb szerephez jut és remélhetőleg ez így marad a jövőben is. Ezt az érezhető törekvést immár az állam is támogatja, hiszen, ha csak a nyugdíjbiztosítást nézzük, 130 ezer forint értékben kaphatnak a K&H Biztosító ügyfelei is jóváírást személyi jövedelemadójuk terhére. Persze a társaság nyugdíjbiztosítása emellett széleskörű befektetési lehetőségeket is nyújt náluk befektető ügyfeleik részére.

"Amikor januárban a K&H Biztosító elindította új, nyugdíjbiztosítási termékét, megvizsgáltuk, hogy vajon elegendő fedezetet fog-e nyújtani a jövőben pusztán az állami öregségi nyugdíj a nyugdíjassá váló lakosság kiadásainak fedezésére” – mondta Kuruc Péter. A rendelkezésre álló adatok alapján 2013 szeptemberében az öregségi nyugdíjak, a maguk közel 113 ezer forintos átlagos nagyságával csupán 75%-át tették ki az országos, nettó átlagkeresetnek. Egyértelműen szükséges tehát az az igyekezet, mellyel a törvényhozó is a nyugdíjcélú megtakarítások felé terelgetné a lakosságot.

A K&H bankbiztosítóként hagyományosan meghatározó szereplője az egyszeri díjas biztosítási piacnak, ezen belül pedig a hosszútávú, tőkevédett struktúrák specialistája. Így nem véletlen, hogy ez év januárjában is K&H évindító hozamkettős néven egy ilyen konstrukcióval rukkolt elő a társaság.

 Ez volt az első struktúra, amely jegyezhető volt a K&H egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás alatt is. „Mint az elmúlt évek során ez jellemző volt, ismét túlsúlyban voltak a jegyzési volumenben a korábbi lejáratok újrabefektetései – mondta Kuruc Péter. A jegyzési tranzakciók bő 10%-át tették ki az új szerződések, ezen belül a nyugdíjbiztosítások aránya meghaladta 30%-ot. „Az elhelyezett tőke volumenét vizsgálva a nyugdíjbiztosítások átlagos befektetési összege alacsonyabb. Ennek magyarázata egyszerű: nyugdíjbiztosítások esetében évi 650.000 Ft elhelyezésével maximalizálható az állami támogatás,– magyarázta a vezető  -  azon ügyfeleink akik ezt meghaladó mértékben kívántak jegyezni a struktúrából az e feletti részt már életbiztosításban helyezték el, ahol pedig a tranzakciók átlagos értéke társaságunknál meghaladja a másfél millió Ft-ot.

Az év fennmaradó részében a nyugdíjbiztosításaink 30% -os részaránya az újonnan kötött egyszeri díjas biztosítások körében a termék ismertségének növekedésével, valamint az adó-optimalizálás év végi felpörgése miatt akár tovább nőhet. Fontos kiemelni, hogy a K&H bankfiókokban elérhető nyugdíjbiztosítási termék esetében, csakúgy mint minden megtakarítási termék esetén a K&H fióki kollégák a magyar életbiztosítási piacon egyedülálló módon a MIFID irányelveknek megfelelve – felmérve az ügyfél kockázatviselési képességét/hajlandóságát és ezt harmonizálva az igényeivel –  adnak professzionális személyre szabott befektetési tanácsot ügyfeleinknek – zárta szavait a szakember.

Források:

·         öregségi nyugdíjak átlagos mértéke: ONYF, 2013 szeptember -> Nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságokban részesülők száma ellátástípusok szerint és az ellátások átlagösszegei

·         nettó átlagkereset: KSH által 2014.01.21-én közzétett gyorstájékoztató a keresetekről

·         The 2012 ageing report; Economic and budgetary projections for the EU 27 member states (2010-2060), European Union, 2012

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

Főbb adataink:

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF