optimizmusból jól vizsgáznának a fiatalok

K&H pályakezdők jóléti indexe

Az eddig mért legmagasabb értéket hozta a K&H pályakezdők 2014. első negyedévi mérése. A 19-29 éves városi fiatalok élettel való elégedettségét mérő index értéke 11-re ugrott fel a 2013 végén mért 4-ről. Bár a jelennel a fiatalok többsége még elégedetlen, többen bizakodóak a jövőt illetően, különösen a diákok körében. Nem változott a munkanélküliség aránya a fiatalok körében, a munkakeresésben és a munkahely megtartásában mégis optimistábbak, mint pár hónapja voltak. A derűlátás egyik velejárója, hogy már kevesebben mondták azt, hogy egy időre külföldön próbálnának szerencsét.

A 2013 év végén mért legalacsonyabb, 4-es értékéről az eddigi legmagasabbra, 11-re ugrott a pályakezdő fiatalok elégedettségét mérő index. 

„A fiatalok a jelenlegi helyzetüket nagyon hasonlóan értékelték, mint az elmúlt negyedévekben. A jövő azonban derűsebbnek tűnik számukra, a lehetőségeiket jóval pozitívabban látják, összességében ez eredményezte ezt a kiugró emelkedést az index értékében” – mondja dr. Bába Ágnes, a K&H Bank Lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A 19-29 éves fiatalokat március végén kérdezték az élet különböző területeivel – család, munka, pénzügyek – való elégedettségükről. A tavaszi időszak a korábbi mérések során is optimistább válaszokat hozott az átlagnál, ezt most vélhetően tovább erősítették az országgyűlési választásokat megelőző üzenetek is.

Javuló munkakörnyezetben bíznak

A fiatalok az előző időszakhoz képest pozitívabban látják a jövőt a munkával, tanulási körülményekkel kapcsolatban, jobb lehetőségeket látnak az önállóság megteremtésében és a lakáshoz jutás terén is.

Annak ellenére, hogy a gazdasági aktivitásuk nem igazán változott az elmúlt hónapokban – a megkérdezettek fele aktív kereső, 20 százalék körüli a munkanélküliek aránya – az előző negyedév 48 százalékáról 58-ra nőtt azoknak az aránya, akik inkább stabilnak érzik a munkahelyüket. Ezzel párhuzamosan 35 helyett már csak 29 százalékuk tervezi, hogy egy időre külföldön vállal munkát. A diákok különösen bizakodóak lettek, 46 százalékuk gondolja úgy, hogy könnyen vagy inkább könnyebben találna munkát. Ez jelentős növekedés az előző negyedévben mért 30 százalékhoz képest.

A munkanélküliek közel fele már fél éve nem talál magának munkát, 37 százalékuk esetében ez az időszak már több mint egy év, és ezek az adatok az elmúlt egy év alatt nem változtak jelentősen. Ennek ellenére továbbra is sokan (55 százalék) bíznak abban, hogy pár hónap alatt lesz munkájuk. 

Óvatosan, de több pénzre számítanak

„A háztartások jövedelme emelkedő tendenciát mutat. A jövedelem csökkenésére a fiataloknak csak 10 százaléka számít, ami jelentős javulás az előző negyedévhez képest, amikor 18 százalékuk tartott attól, hogy kevesebb pénzt visz haza. Mindez a megtakarítások növekedésének adhat lendületet, ami fontos lenne, hiszen ezen a téren ez a korosztály még mindig nem áll túl jól. 64 százalékuknak semmi félretett pénze sincs. A megtakarítási kedv erősödését jelzi, hogy nőtt a nagyon alacsony, pár tízezer forintos félretett összegek említése” – mondja dr. Bába Ágnes.

Bár a magyar gazdaság elmúlt egy évét a válaszadók majdnem fele negatívan értékelte, a pozitív fejleményekre számítók aránya itt is nőtt, az elmúlt negyedévi 40-ről 47 százalékra.

a K&H pályakezdők jóléti indexe méréséről

A K&H pályakezdők jóléti indexe megállapításához negyedévente 500, 19 és 29 év közötti fiatalt kérdeznek meg interneten kiküldött kérdőív segítségével, melyet a válaszadók önállóan töltenek ki. A megkérdezés a városi népességre terjed ki, és reprezentatív a nem, a korcsoportok, a befejezett iskolai végzettség és a régiók illetve településtípus tekintetében. A válaszadók az élet számukra legfontosabb területeit értékelik aszerint, mennyire elégedettek és mit várnak a jövőtől. A felmérés eredményeiből a K&H negyedévente teszi közzé a pályakezdők jóléti indexét. Az index -50 és +50 közötti skálán mért eddigi értékei:

2012. IV. negyedév: 8
2013. I. negyedév: 9
2013. II. negyedév: 5
2013. III. negyedév: 7
2013. IV. negyedév: 4
2014. I. negyedév: 11

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

Főbb adataink: 

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu