optimisták a jövő évet illetően a befektetők

A K&H által végzett befektetői felmérés szerint emelkedett azok aránya, akik nem tudnak rendszeresen havonta félretenni, ugyanakkor a megtakarítások nagysága egyértelműen növekedést mutat. A megkérdezett befektetők a jövő évre meglehetősen optimistán tekintenek, ugyanis közel háromnegyedük számít arra, hogy tovább gyarapíthatják félrerakott pénzüket.

A K&H az országos befektetői klub rendezvénysorozat alkalmával felmérést készített a prémium ügyfelek körében a megtakarításokkal kapcsolatos szokásokról és változásokról, a különböző megtakarítási formák közötti választások hátteréről, valamint a hazai lakosság jelenlegi legfontosabb befektetési céljairól. A felmérés országosan 30 helyszínen történt, összesen 2388-an vettek részt benne.

hogyan változtak a befektetői szokások

A megkérdezett befektetők elmondása alapján az elmúlt másfél évben gyakorlatilag nem változott a havonta megtakarításra félretett összeg nagysága, több mint felük 50.000 forintnál többet takarít meg rendszeres jelleggel. Az is igaz azonban, hogy 7-ről 8%-ra növekedett azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tudnak rendszeresen pénzt félretenni. Ha azonban az összes megtakarítás nagyságát nézzük, az látható, hogy 16-ról 11%-ra csökkent azok aránya, akiknek az elmúlt egy évben csökkent a félre tett pénzük. A befektetési célok között továbbra is a nyugdíjas évek biztonsága és a váratlan helyzetekre félretett megtakarítás a legfontosabb, a megkérdezett befektetők több mint fele (59%) emiatt tartalékol. 

A megkérdezett befektetők körében elsősorban a lekötött betétek és a megtakarításokkal kombinált életbiztosítás állománya csökkent. Emellett azonban emelkedett a nyíltvégű alapok súlya, illetve az állampapír állomány is, míg a tőke- és hozamvédett alapok aránya a megtakarításokon belül gyakorlatilag nem változott. „Mindennek hátterében leginkább az áll, hogy az alacsony kamatkörnyezet kimozdította a befektetőket, és a magasabb hozam felé indultak el. Ezt mutatja az is, hogy a befektetési eszközök közötti döntési szempontok között a likviditás fontossága hátrébb került a sorrendben, miközben az extra hozam fontosabbá vált. Közvetlenül a tőke- és hozamvédelem után ez a legfontosabb választási szempont” – hangsúlyozta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

mennyit spórolunk 2014-ben

„Ami a folytatást illeti, a befektetők egyértelműen optimisták, hiszen mindössze 6%-uk feltételezi, hogy a következő egy évben csökkenni fognak megtakarításai, míg közel háromnegyedük (71%) kifejezetten növekedésre számít. Így a fentiek és az alacsony kamatkörnyezet folytatódása miatt jövőre is izgalmas évnek nézünk elébe a befektetési alap piacon, ahol az idei növekedésnél még erőteljesebb növekedésre számítunk” – mondta el Zobor Zsuzsanna.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd HUF

K&H Alapkezelő
2013. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  845,3 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  117,7 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 727,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu