Ön hogy áll hozzá az anyagiakhoz?

Ön spórolós, aki mindig nyomon követi a kiadásokat és szeret megtakarítani? Esetleg költekező, akinek örömet okoz a vásárlás? Szeret kockáztatni, vagy inkább a pénzügyi döntésekben is mindig biztosra megy? Mivel a gyerekek minket, szülőket követnek, döntő jelentőségű, hogyan állunk hozzá az anyagiakhoz a családban.

Természetesen nem lehet minden embert egyértelműen beskatulyázni egy adott pénzügyi típusba, azonban a pénzhez való viszonyunk, a költési szokásaink alapján fel lehet állítani jellemző kategóriákat. A gyerekek a szülői mintát követik, így ha felnőttként nem vagyunk elég tudatosak, valószínűleg a kicsik sem tanulják meg a beosztás fontosságát. Ha azonban rendszeresen költségvetést készítünk, beosztjuk a fizetést, ők is megtanulják a pénzkezelést. Ehhez az kell, hogy bevonjuk őket a tervezésbe.

Milyen típusokról beszélhetünk? Mindenki ismeri a költekezőt, aki nem szeret takarékoskodni, költségvetést készíteni, viszont a vásárlás örömet jelent neki. A spórolós ennek ellenkezője, ő állandóan tervez, kalkulál, célokat határoz meg, felülvizsgál, befektet. A kockázatvállaló szerint a pénz kaland, tőzsdézik, szerencsejátékot űz, élvezi, hogy nem tudja előre, nyer vagy veszít. A kockázatkerülő viszont mindig biztonságban akarja tudni a pénzét, csak olyasmibe fektet be, ahol inkább alacsony, de garantált a hozam.

Bárhogy is állunk hozzá a pénzkérdéshez, amit megtehetünk gyermekeinkért, hogy elmagyarázzuk, milyen döntést miért hozunk meg: épp mire spórolunk, miért engedhetünk meg végre egy nagyobb beruházást. Ez alapján később gyermekeink maguk is dönteni tudnak majd a legfontosabb kérdésekben. A kicsik játékos formában tanulnak a legkönnyebben, így nekik kiváló lehetőség a gazdasági fogalmak elsajátítására a {lll K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő } .