okos tippek, hogy a karácsonyi vásárlás ne legyen rémálom

együtt kímélni tudjuk a családi költségvetést

Hogyan tudjuk kímélni a családi költségvetést a karácsonyi vásárlások idején is? Némi tudatossággal és odafigyeléssel egész sokat meg lehet takarítani. A modern eszközök, mint pl. az online és közösségi vásárlás, napi akciók figyelése és az árak összehasonlítása az interneten mind olyan forintokat jelenthetnek, amelyeket nem költünk el. Ezeket az eszközöket a fiatalok, sőt a nagyobb gyerekek is ügyesen használják, viszont döntéseik még nem tudatosak. Az idősebb generáció, a szülők viszont jobban figyelnek arra, hogy mire, miért és mennyit költenek. A két készség összehangolása a cél. A K&H Vigyázz Kész Pénz! pénzügyi vetélkedő idén a családi költségvetés témája kapcsán tanítja a legfiatalabbakat arra, hogyan legyenek felkészültek és tudatosak, amikor pénzről van szó.

December, noha a legszebb ünnepek ideje, mégsem a legnyugodtabb hónap az évben. Sokat költünk rövid idő alatt, és ez sok család költségvetését igen megterheli. Vannak azonban olyan praktikák, amelyek segítségével optimalizálhatjuk ezeket az év végi kiadásokat.

Tervezés

A karácsonyi vásárlások előtt fontos, hogy számba vegyük, milyen havi költségekkel kell számolnunk decemberben és januárban. A túlköltekezés elkerülése érdekében érdemes a rendszeres számlákra, havi költségekre elkülöníteni a szükséges összeget, s csak a fennmaradó pénzből költeni. Segít, ha korábban, már az ősz folyamán ezzel a szemlélettel készülünk az év végére.

Türelmesek eszköze a kivárás

A leárazások már elkezdődtek, de az ünnepekig folyamatosan emelkedik a kedvezmények mértéke. Ezzel sokan számolnak is, és mindent az utolsó napokra hagynak, abban bízva, hogy így megtakaríthatnak egy kis pénzt. Ezt persze nem lehet jó szívvel ajánlani egy több gyermekes családnak, ez inkább a függetlenek, még gyermektelen párok kiváló módszere lehet.

Temérdek információ és kedvezmény az online világból

Az online világ számtalan lehetőséget kínál az árak összehasonlítására, válasszuk ki a legjobb ajánlatokat kényelmesen és főleg gyorsan. Az online áruházakban általában alacsonyabbak az árak, még akkor is, ha postaköltséget kell fizetnünk, de ha jól ügyeskedünk és igyekszünk egy helyről minél többet rendelni, akkor ez a költség sokszor nulla forintra jön ki.

Vannak olyan láncok, amelyek bolthálózattal rendelkeznek ugyan, de az online rendeléseket mégis extra kedvezménnyel jutalmazzákA közösségi vásárlás is némileg generációkhoz kötött, de vitathatatlanul a legkedvezőbb árakon lehet szolgáltatást vagy terméket beszerezni ezeken a csatornákon.

A tudatos fizetés

Ha már a karácsony miatt extra költségek terhelik a család költségvetését, figyeljünk oda, hogy miként tudjuk a fizetést a legkedvezőbben intézni. A bank automatákból való készpénzfelvételt például érdemes tervezni, hogy a gyakorisága a lehető legoptimálisabb legyen, és ezzel minimalizáljuk az extra költségeket. Sok kicsi sokra megy.

Gyerekek

Ha van egy szigorú költségvetésünk, amihez ragaszkodunk, akkor megkímélhetjük magunkat és a családot a túlköltekezéstől. „A szülők már gyerekkorban elkezdhetik gyermekeiket a pénzbeosztási, takarékossági technikákra tanítani. Különösen fontos ez, ha már zsebpénzzel gazdálkodik a gyermek. Ha évközben kapott segítséget és mintát ahhoz, hogyan ossza be pénzét, akkor minden bizonnyal, még ha szerényen is, de fel fog tudni készülni a karácsonyi ajándékozásra.”- mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

„Ha a család számára teljesíthetetlen vágyakat fogalmaznak meg a gyerekek, magyarázzuk ezt el nekik, és bátran vonjuk be őket a családi költségvetés megtervezésébe, esetleg a vágyott tárgy megvétele is lehet közös erőfeszítés eredménye.”

A K&H Bank egy kalkulátorral is segíti a családi költségvetés tervezését. A családi pénzügyi varázslóba felvezethetjük bevételeinket és kiadásainkat, sőt kategorizálhatjuk is ezeket. Látjuk kiadásaink megoszlását az adott hónapban, és van egy éves egyesített kimutatás is. Mindez segít, hogy ne érjen bennünket váratlan meglepetés az év végén sem.

„ Pénzügyi szolgáltatóként felelősséget érzünk a társadalom pénzügyi kultúrája iránt, ezért szeretnénk ilyen jellegű segítséget is nyújtani az embereknek. A fiatalok például remekül kiismerik magukat a modern technikai eszközök világában, mi felnőttek pedig körültekintésre, megfontolt döntésekre taníthatjuk őket. Ezt szolgálja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő is, amely szeretné elősegíteni, hogy a gyerekek minél tudatosabban foglalkozzanak a pénz világával, így készüljenek fel a felelős felnőtt életre" – mondta Horváth Magyary Nóra.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

Főbb adataink:

K&H Bank
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu