nyaralók téli védelme

6 tipp, amire érdemes figyelni

A hideg beköszöntével együtt jár, hogy a nyaralók több mint fél évig üresen állhatnak. Ilyenkor érdemes felkészíteni a házat és környezetét, hiszen nem csak a téli zord időjárás, hanem a betörők is problémát jelenthetnek. A K&H Biztosító összeszedte ezzel kapcsolatos tippjeit.

Ha megtesszük a megfelelő intézkedéseket nyaralónk biztosítása érdekében, akkor nagyon sok kárt kerülhetünk el, de mindenre sajnos nem lehet felkészülni. Miután megtörtént a baj, a biztosítás enyhítheti az anyagi károkat.

„A nyaralók tekintetében is kifejezetten fontos egy jól megválasztott lakásbiztosítás. Tapasztalataink szerint az egyik leggyakoribbak a betörésből származó károk, de sokszor találkozunk csőtörésből, vagy a nem megfelelően karbantartott villamoshálózat meghibásodásából adódó problémákkal is, amelyek szintén milliós nagyságrendű károkat is okozhatnak.” – mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. 

A K&H Biztosító összeszedte mire érdemes figyelni, akár a biztosítási, akár a kármegelőzési szempontjából:

  • Elemi károk elleni védelem

  • Betörés biztosítás

  • Vadállatok által okozott károk

  • A kert védelme

  • Tartsuk rendben a környezetet!

  • Zárjuk el a gázt, a vizet, kapcsoljuk le az áramot!

Elemi károk elleni védelem – bármikor jöhet egy erős őszi vihar, vagy egy kora tavaszi áradás, ami súlyos károkat okozhat. Azonban olyan dologra is érdemes gondolni, hogy egy betört ablakon heteken keresztül beesik az eső. A házat úgy készíthetjük fel az időjárás viszontagságaira, hogy minden évben ellenőrizzük a tetőszerkezet, az ablakok és a szigetelés minőségét, így elkerülhetjük a beázást.

Betörés biztosítás – Szakértők szerint, ha a betörő nem tud bejutni a házba 3 perc alatt, akkor inkább továbbáll. Az üresen hagyott nyaraló a betörők kedvelt célpontja, sajnos nagyon sok ötletük van a betörés végrehajtásának módjára. Amit mi tehetünk - a biztosításkötés mellett -, hogy megfelelő védelmi felszereléssel látjuk el a házat. Alapvető, hogy értékes ingóságokat ne hagyjunk a házban, a ház körüli létrákat, zárjuk el, egyben védjük a nyílászárókat jó minőségű zárakkal, és szereljük fel a házat riasztó készülékkel.

Vadállatok által okozott károk – Ez a veszély leginkább a természet közeli házakat érinti, de a kóbor kutyák is gondot okozhatnak. Semmiképpen se hagyjunk elöl élelmet, vagy nyitva olyan helyeket, amit melegedőnek nézhetnek. A kerítés megerősítése itt is fontos szerepet játszik.

A kert védelme – Sokszor előfordul, hogy a nyaralók nagy kertjeiben értékes növények, például gyümölcsfák találhatóak, de itt kell figyelmet szentelni például a kerti szerszámok, vagy a medence védelmének is. A fák öreg ágait érdemes levágni, hogy ne a hó törje le, a medencét pedig letakarni, téliesíteni. 

Tartsuk rendben a környezetet! – Amennyiben személyi sérülés vagy rongálás történik, házunk területén vagy közvetlen közelében, azért a ház tulajdonosa a felelős, Őt terheli kártérítési kötelezettség a balesetet szenvedő fél vagy a vagyontárgy tulajdonosa felé. Ősszel még szánjunk egy kis időt a lehullott falevelek eltakarítására, ugyanis esőben kifejezetten csúszóssá válnak, könnyen elcsúszhat rajta, aki elhalad a ház előtt. Hasonló okokból érdemes gondoskodni télen a jeges járdáról vagy a tetőn felgyülemlett hó karbantartásáról.

Zárjuk el a gázt, a vizet, kapcsoljuk le az áramot! – A gázt mindenképp el kell zárni, ha elhagyjuk a nyaralót, mert csak felesleges veszélyforrást jelent. A víztelenítés elmulasztása által okozott anyagi kár pedig igen magas lehet, ugyanis ha befagynak a csövek, megrepedhetnek, ezért javítani kell a vízrendszert, és ki kell fizetni az elfolyt vizet. Hasonló okokból érdemes megtisztítani a vízelvezetőket, árkokat, ereszeket. Amennyiben riasztó működik a házban, ellenőriztessük az elektromos rendszer állapotát.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu