nincs még vége a görögtűznek K&H trendmonitor 2015 Q3

befektetési ajánlás

A világgazdaság kedvező növekedése egyelőre nem tudja feledtetni a görög helyzet miatti bizonytalanságot, így a piacokon hektikus mozgás jellemző. Amíg a megoldás nem körvonalazódik, addig mindenképpen érdemes óvatosan mozogni a részvénypiacokon. Egy korrekció azonban jó beszállási pontokat hozhat az előttünk álló negyedévben, hiszen a stabil növekedési kilátások hatására a profitvárakozások is emelkednek - tájékoztattak a K&H Alapkezelő szakemberei.

részvénypiacok

A Görögországgal kapcsolatos bizonytalanság jól láthatóan sérülékennyé, ingadozóbbá tette a részvénypiacok teljesítményét. 2011-ben volt már hasonló, csőd-közeli állapotban Görögország, így a megegyezés elmaradásának közvetlen hatása elenyésző maradhat. A közvetett hatások, mint a befektetői bizalom csökkenése, vagy a perifériás országokban - leginkább Portugália, Olaszország és Spanyolország - fellépő fertőző hatás azonban komoly lehet. Nagyon rövid távon ezért kivárást javaslunk a részvénybefektetésekkel kapcsolatban. 

A globális gazdasági növekedési kilátások azonban kedvezőek, így a vállalati eredmények javulóban vannak, ami növeli a profitvárakozásokat. Az alacsony kamatkörnyezet miatt kevés alternatíva van a hozam elérésére, így a görög helyzet rendeződése esetén újra érdemes nyitni a részvénypiacok felé. Mivel a Fed várható kamatemelése a feltörekvő piaci befektetéseket érintheti kedvezőtlenül, ezért ahogyan az év első felében a fejlett tőzsdék felülteljesítették a feltörekvőket, úgy a következő hónapokban is erre lehet számítani, így elsősorban a fejlett részvénypiacokat ajánlunk. A feltörekvő piaci befektetéseken belül a javuló európai növekedésből legtöbbet profitáló Közép-Kelet-Európai régió részvénypiacai lehetnek jó befektetési célpontok - tanácsolják a K&H Alapkezelő szakemberei. 

kötvénypiacok

A hazai makrogazdaság stabil, év végéig jó eséllyel felminősítésre kerülhet a magyar adósbesorolás. Emellett az EKB kötvényvásárlási programja miatt fennmaradó hozamvadászat és az MNB önfinanszírozási programja - amely a hosszabb lejáratú állampapírok felé terelheti a hazai bankok keresletét - tovább növelheti a hazai kötvények iránti érdeklődést. Emellett a vártnál bizonytalanabb tőkepiaci hangulatban a Fed az év végéhez közeledve ugyan elindíthatja kamatemelési ciklusát, azonban ennek mértéke visszafogott, üteme pedig rendkívül óvatos lehet, így összességében továbbra is támogató maradhat a jegybanki politika. Ebben a környezetben a magyar jegybank is folytathatja lazító gazdaságpolitikáját. A rövid futamidejű kötvényhozamok ugyan már most is igen nyomottak - az éven belül lejáró állampapírok hozama rekord mélyen, 1% körül   mozog -, azonban a közepes- és a hosszú futamidejű papírokban lehet még fantázia. 

deviza

A Fed várható kamatemelése és az EKB fennmaradó laza jegybanki politikája miatt az EUR/USD viszonylatában a dollár további erősödésére lehet számítani. A forint esetében a várhatóan még tovább csökkenő alapkamat hatására tartósan gyenge, az elmúlt napokban jellemző 315 euró/forint körüli árfolyamszint várható a folytatásban is. 

portfólió-építési javaslatok a III. negyedévre

részvénytípusú eszközök semleges súlyozásának tartása:

  • A részvénypiacok több éve tartó emelkedése jegybanki támogatással tovább folytatódhat, Görögország miatt azonban még jelentős kockázati tényező van a rendszerben, így a részvényeszközök arányát egyelőre nem javasoljuk növelni. 

tőke- és hozamvédett alapok semleges súlyozása:

  • A tőke- és hozamvédett eszközök a változékonyabbá váló részvénypiaci környezetben is kedvező lehetőséget jelentenek a középtávú piaci lehetőségek kihasználására, ezért a hosszú távú ajánlásnak megfelelően érdemes tartani az arányukat.   

a hazai kötvényeknél marad a felülsúlyozás: 

  • Az EKB intézkedései nyomán fennmaradó hozamvadászat továbbra is keresletet generál a hazai kötvények iránt, amit az MNB új kamatcsökkentési ciklusa, és a stabil hazai gazdasági növekedés is támogat, ezért a magyar állampapírokat érdemes a hosszú távú célnál magasabb arányban tartani. 

apénzpiaci eszközök alulsúlyozása; deviza eszközök arányának tartása: 

  • A rekord alacsony hazai kamatszint miatt továbbra is érdemes a pénzpiaci eszközök helyett a magasabb hozamlehetőséget kínáló, magasabb kockázatú eszközök felé fordulni. A forint várható stabilizálódása és az amerikai dollár euróval szemben felértékelődése miatt a devizaeszközök semleges súlyon tartása ajánlott.  

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  1087,1 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 941,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu