nem gond, ha viszi a víz a kötvényt

mit tegyünk, ha elöntött az ár?

A rekord szintű árvíz miatt a biztosítók a korábbiaknál több kárbejelentésre számítanak. Az alábbiakban a K&H Biztosító összeszedte, mit kell tudni a kárbejelentéssel kapcsolatban.

Várhatóan sok olyan házat is elönt az idén a víz, amelyek a korábbi árvizek idején megmenekültek, így nem biztos, hogy a tulajdonosok egyből tudják, mi a teendő, ha káruk keletkezett. Az alábbi útmutató ehhez nyújt segítséget.

A káreseményt az üzletkötőn keresztül, vagy a K&H Biztosító bármelyik központi elérhetőségén keresztül be lehet jelenteni. Ha jön a víz, gyorsan kell menteni az értékeket, így valószínűleg sokan lesznek, akiknek nem a biztosítási kötvény kimentése lesz az elsődleges gondolatuk. Ha a víz elmossa a kötvényt, akkor sincs probléma, a biztosító az ügyfél neve és címe alapján könnyen elvégzi a beazonosítást kötvényszám nélkül is.A szakértő, amint az érintett terület megközelíthető, megkezdi a teljeskörű kárfelmérést, a később megjelenő károkat pedig pótszemle keretében rögzíti, hiszen előfordulhat, hogy az árvíz okozta beázás miatt napokkal később válik le például a vakolat, vagy jelennek meg új repedések a falon. A sérüléseket érdemes a szakértő kiérkezése előtt összeírni, hogy ne akkor kelljen azokat keresgélni.

Amennyire lehetséges, ne változtassunk az adott állapoton, ne kezdjünk el rendet rakni, amíg a kárfelmérés nem történt meg. Ha feltétlenül szükséges valamit kijavítani, kicserélni, készítsünk fényképet az eredeti állapotról. A sérült, kicserélt bútorokat, tárgyakat azonban 30 napig őrizzük meg, mivel azt a biztosítónak be kell tudni mutatni. A Biztosító a kártérítést egy összegben fizeti, azonban lehetőség van előleg felvételére is.Akinek az árvíz következtében lakhatatlanná válik a háza, mert például kidőlnek a falak vagy megsüllyed az épület, a K&H Biztosító legfeljebb 5 hónapra és 100 ezer forint értékhatárig állja egy azonos színvonalú ideiglenes lakás bérleti díját. Kitelepítés idejére, ha a házat nem éri hasonló kár, azonban nem fizet a Biztosító bérleti díjat. Ebben az esetben viszont az érintetteket ideiglenes szálláson helyezi el az illetékes önkormányzat.

„Az árterületen lévő ingatlanok nem biztosíthatóak a K&H-nál, így ha az árterületeken belül marad a víz, akkor jelentős károkra nem számítunk. Az viszont megbecsülhetetlen jelenleg,  hogy ha a gátak nem tartják árterületen belül a vizet, akkor mennyi kár keletkezik. Nem ritka azonban, hogy a rendkívüli időjárási körülmények miatt hirtelen, jelentősen megnövekednek a kárbejelentések, így a biztosító fel van készülve ezeknek az eseteknek a fogadására. A kárfelvevő cégek pedig szükség esetén az ország más területéről is átcsoportosítják a szakértőiket” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 228 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2550 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,2 milliárd forint 

K&H Biztosító 
2013. március 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 111,5 milliárd forint 
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,9 milliárd forint 
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu