nagy cégek, nagy elvárások

A hazai nagyvállalatok növekedési kilátásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index óvatos optimizmust tükröz, jelenleg 8 ponton áll. A várakozások a vállalat méretével párhuzamosan egyre nagyobbak, míg a szektorok közül a kereskedelem látja legpozitívabban a következő egy évet.

A hazai, 2 milliárd feletti éves árbevételű nagyvállalatok aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index gyakorlatilag alig változott év eleje óta, jelenleg 8 ponton áll. Az eredmény a nagyvállalati döntéshozók stabil, óvatos optimizmusát tükrözi, maguk mögött hagyva a tavaly év végi mélypontot. „A több mint 500 nagyvállalati vezető körében végzett felmérésünk alapján a cégek várakozásai stabilnak tekinthetők a következő egy évre. A vállalatok elsősorban saját helyzetükre vonatkozóan pozitívak, mivel a vállalati részindex 12 ponton áll, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatos várakozások ennél jóval visszafogottabbak: a makrogazdasági részindex -2 ponton áll” – mondta el Peter Roebben, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A várakozások a cég méretével párhuzamosan egyaránt javulnak. A vállalat saját helyzetét és kilátásait a 10 milliárd feletti éves árbevételű cégek vezetői vélik a legjobbnak (15 pont), míg a 2-10 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok az átlaggal közel azonos állásponton vannak. A méret mellett a tevékenységi kör is nagymértékben meghatározza a vállalati kilátásokat: jelenleg a kereskedelmi cégek a legoptimistábbak, várakozásaik 12-ről 15 pontra emelkedtek az év elejéhez képest, miközben az ipari és a szolgáltató szektor szerényebbnek látja helyzetét (12 és 8 pont). 

jelenlegi szinten marad a gazdaság
A gazdasági kilátásokat illetően rövid és középtávon egyaránt csökkent a növekedést feltételezők aránya. Míg azonban rövid távon a jelenlegi gazdasági környezet stagnálását feltételezők aránya nagyobb (56%), addig középtávon a javulásban bízók tábora a legnagyobb (44%). 
Az egyes szektorok között nem mutatkozik lényeges eltérés a gazdasági környezet megítélésében, azonban az ipari szektor álláspontja a legkedvezőbb.

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról
A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 550, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2016. április 27. és június 9. között történt.      

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink: 

K&H Bank
2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 

K&H Biztosító
2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu