milliárdok vándorolhatnak a román tőzsdére

„A szeptembertől immár CETOP index néven futó régiós tőzsdeindex új összetétele több mint 100 milliárd forintos hazai megtakarításra van hatással. Az indexbe újonnan bekerülő román vállalati papírok számától és arányától függően nagyságrendileg 5-10 milliárd forint vándorolhat a román tőzsdére” - tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Szeptembertől kevésbé látványos, de annál fontosabb változás történik a regionális tőzsdepiacokon. A román piac fejlődését látva a BÉT - hosszú évek után először - változtat a legnagyobb tőkeértékű és forgalmú közép-európai vállalatok részvényeinek teljesítményét tükröző CETOP20 régiós tőzsdeindex felülvizsgálatának szabályain, és szeptember elsejétől a budapesti, a prágai, a pozsonyi, a ljubljanai, a zágrábi és a varsói börzén jegyzett cégek mellett immár a bukaresti részvényeket is számításba veszi. Ennek oka, hogy a román piac a régió egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága és legígéretesebb tőkepiaca, amire nem csak a következő hónapokban érdemes figyelni, de a kedvező gazdasági folyamatok miatt hosszú távon is ígéretes.

ígéretes román részvények

„A szigorú kritériumoknak leginkább öt, magas piaci értékkel és forgalommal bíró részvény (Fondul, Banca Transilvania, BRD, Romgaz, Electrica) felelhet meg, 1-3%-os súllyal, amivel a román papírok aránya 5-10%-ot érhet az immár nevet is váltó CETOP indexben. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az indexben eddig szereplő régiós tőzsdék súlya csökkenne, amit a BÉT azzal véd ki, hogy az eddig 20 vállalati részvény helyett maximum 25 papírt tartalmaz majd a régiós mutató. Ezzel együtt is úgy gondoljuk, hogy a román cégek bekerülésével egyidejűleg csökkenhet a lengyel vállalati papírok aránya” - tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

milliárdok mozdulhatnak meg

A hazai piacon komoly méretű vagyon, több mint 100 milliárd forintnyi befektetés (hazai nyíltvégű befektetési alapok, illetve önkéntes és magánnyugdíjpénztárak) benchmarkja a CETOP index. „A legnagyobb, stabil nyugdíjpénztári portfóliók átlagosan 5%-ban követik a CETOP-ot, de a dinamikusabb portfóliókban találtunk 10-20, sőt 40%-os arányt is. Ez tehát azt jelenti, hogy az új CETOP index várható 5-10%-os román részvénytartalmával számolva nagyságrendileg 5-10 milliárd forint hazai megtakarítás vándorolhat a román tőzsdére” - mondta el a befektetési szakember. A szeptember 19-től érvénybe lépő új összetételre máris reagáltak a portfólió-menedzserek, és már most van olyan hazai alapkezelő, amely ott van a román piacon. „Az elemzések után mi magunk úgy látjuk, hogy komoly potenciál van a román részvénypiacban, hiszünk a piac hosszú távú kilátásaiban. Éppen ezért befektetési alapjainkban (K&H közép-európai részvényalap, K&H feltörekvő piaci részvényalap, K&H szikra alap) már két éve jelen vannak román vállalati részvények” - tette hozzá Horváth István.

a K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. I. negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2016. I. negyedév:
teljes kezelt vagyon: 1 137 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 980 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 157 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. I. negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9950
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu