mi vár a magyar kötvénypiacra?

Megannyi hasonlóságot látni a cseh és a magyar gazdasági folyamatokban, így számolni kell azzal, hogy hamarosan hozzánk is beköszönthet a zéró kamatpolitika. Ez egyúttal a csökkenő kötvényhozamok végét is jelenti - mondják a K&H Alapkezelő szakemberei.

A kedvező gazdasági folyamatok - bővülő GDP, évek óta csökkenő államadósság, szigorú költségvetési politika, alacsony infláció, évről-évre többletes folyó fizetési mérleg, küszöbön álló felminősítés - miatt egyre többször vonnak párhuzamot a magyar és a cseh gazdaság között. „Magyarország most kétségtelenül jó befektetési célpontnak tűnik, akárcsak a stabil Csehország. Eközben a külkereskedelmi többletnek, az EU-s forrásoknak és a külföldön dolgozó magyarok hazautalásainak köszönhetően masszívan többletes folyó fizetési mérleg természetes felértékelődési nyomást helyez a forint árfolyamára. A Magyar Nemzeti Banknak ugyan hivatalosan nincs árfolyamcélja, a gyenge forint exportösztönző hatása miatt azonban a jegybank a gyengébb forintban érdekelt. A forinton lévő felértékelődés ellensúlyozásaként ezért az MNB tovább fogja csökkenteni az alapkamatot, ezáltal csökkentve a forint relatív kamatelőnyét” - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A jelenlegi 1,2%-os alapkamatot figyelembe véve egyelőre van még puskapor a jegybanknál, ha azonban a piac által már beárazott következő 2-3 kamatcsökkentés nem éri el a kívánt forint-gyengítő hatást, úgy a lehetséges eszközök között az MNB számára is felmerülhet egy euró-forint árfolyamküszöb bevezetése, illetve Magyarországon is beköszönthet a cseheknél már 2012 óta érvényben lévő zéró kamatpolitika. A szomszédoknál ez 0,05%-os alapkamatot, 27 koronás rögzített euróárfolyam-küszöböt, a rövidebb futamidejű állampapírok esetében pedig negatív hozamot jelent. 

„A befektetők számára mindez azt jelenti, hogy a nullához közeledő jegybanki kamatpálya hatására a kötvényhozamok rövid távon még tovább csökkenhetnek, fenntartva az érdeklődést a hazai kötvénypiac irányába. Másrészt azonban azt is látni kell, hogy a 2012 eleje óta tartó csökkenő hozampálya ezzel a végéhez ér” - hangsúlyozta ki a szakember.  

 

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/


A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd

K&H Alapkezelő
2015. december 31-én:
teljes kezelt vagyon: 1 164 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 1 012 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 152 milliárd forint

 

K&H Biztosító
2015. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 11,9 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 142,5 milliárd
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 3,4 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 1,9 milliárd

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu