Mi történt a forinttal és mi vár a magyar devizára?

A piac teszteli az inflációra koncentráló magyar jegybankot, hogy meddig engedi a forintot gyengülni - derül ki a K&H alapok kezelőjének új összefoglalójából. A következő időszakban várhatóan 345-350 és 365-370 forint közötti euróárfolyamra érdemes berendezkedni. Hosszabb távon - a mostani kilátások alapján - továbbra is a magyar deviza lassú értékvesztésére lehet számítani.

A forint a napokban több hónapos mélypontra gyengült, az euró árfolyama a 360 forintos szint fölé került. A forint értékvesztése illeszkedik a globális és régiós piaci folyamatokba. Például a lengyel zloty és a román lej is gyengült. Ebben a helyzetben jött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntése, amely megfelelt a várakozásoknak, azaz változatlan szinten maradtak a kamatkondíciók, így az alapkamat szintje 0,6 százalékot is változatlan maradt. A piaci szereplők nem is magára a kamatdöntésre, hanem az ahhoz fűzött jegybanki kommentárra és a MNB új GDP- és inflációs előrejelzésére koncentráltak, ezekből lehet ugyanis következtetni, milyen irányra számítanak a jegybankárok a következő időszakban.

az infláció van a fókuszban, de azért a forintra is figyelni kell

„Az MNB a korábbi gyakorlatnak megfelelően most sem kommentálta a forint mozgását, egyúttal ismét megerősítette, hogy az inflációra figyel a jövőben is. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt a forint árfolyama befolyásolja, például az importált termékeken, mondjuk üzemanyagokon keresztül. Azaz az MNB-nek bár árfolyamcélja nincs és kerüli a devizapiaci mozgások értékelését, azért a forint árfolyamának változását is figyelik” - mondta Hajósi Péter, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsment-vezetője.

Ezt muszáj is megtenniük, hiszen a forint, egy esetleges jelentősebb gyengüléssel keresztülhúzhatja az inflációs várakozásokat. „Úgy tűnik, hogy a piaci szereplők óvatosan tesztelik az MNB-t, hogy meddig hagyja elmenni az euró árfolyamát. Megítélésünk szerint a 370 forint körüli árfolyamnál tehet lépéseket a jegybank. Mégpedig az egyhetes kamatszint esetleges emelésével vagy „lebeszélhetik” az euró árfolyamát. Utóbbi az úgynevezett szóbeli intervenció, azaz a jegybankárok iránymutatást adnak a piaci szereplőknek az árfolyamokról” – tette hozzá a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsment-vezetője.

merre mehet a forint? Mi lesz a hozamokkal?

Rövid távon - azaz a következő hetekben, hónapokban - úgynevezett sávkereskedés várható a forintpiacon. Vagyis az euró árfolyama a 345-350 és a 365-370 forintos tartományban mozoghat. „Hosszabb távon pedig folytatódhat a forint lassú, mérsékelt leértékelődése” – fogalmazott a szakember.

Hajósi Péter szerint a keddi jegybanki kommentár alapján az is látszik, hogy az MNB az állampapír-hozamokat továbbra is alacsony szinten szeretné tartani, erre kifejezett utalás is történt. Ezért és a forint várható lassú értékvesztése miatt - magasabb kockázatvállalás mellett  - azok a részvényalapok kecsegtethetnek nagyobb hozampotenciállal, amelyeknél van devizakitettség, azaz dollárban és euróban jegyzett papírok is vannak a portfólióban.

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az alapok részletes leírását és befektetési politikáját az adott alap Tájékoztatója és a Kezelési Szabályzata tartalmazzák, melyek elérhetők magyar nyelven a K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alapok Kiemelt Befektetői Információi/Kiemelt információkat tartalmazó dokumentuma felől mely az alapok alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagukban azonban nem adnak teljes körű leírást az alapokról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra! A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a Vezető Forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegyek hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem - kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg, továbbá az adószabályok a jövőben változhatnak, ideértve új adónemek bevezetését is. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az alapokat a KBC Asset Management NV Magyarországi Fióktelepe - a K&H alapok kezelője kezeli, amely a PSZÁF – III/100.058/2002. és az MNB H-EN-III-70/2014 számú engedélye alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. tevékenységi engedélyének száma engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

Kapcsolattartó

KH Kommunikáció

  • sajto@kh.hu