mi legyen a bankszámlánkkal, ha külföldi munkát vállalunk?

a K&H Bank szakértői véleménye

A külföldön munkát vállalók számos olyan pénzügyi kötelezettséget hagynak itthon, amelyeket magyar bankszámláról kell intézni. Hosszabb külföldi tartózkodás előtt érdemes áttekinteni, milyen számlacsomagra, banki szolgáltatásokra van szükség ebben a speciális élethelyzetben. A K&H Bank szakértői a legfontosabb tudnivalókat gyűjtötték össze.

Több százezer azoknak a magyaroknak a száma, akik jelenleg külföldön vállalnak munkát. Amikor valaki új életet kezd külföldön, az itthonit, ha felszámolnia nem is kell, de számos dologról, közte a pénzügyekről, gondoskodnia kell.
Ha hosszabb időre külföldre utazunk, és az évnek csak kis részét töltjük Magyarországon, érdemes átnézni a bankszámla kínálatot, és olyan számlacsomagot és banki szolgáltatásokat választani, amely ehhez a speciális élethelyzethez igazodik. Nagyobb jelentőséget kap például a netbank használat, hogy távolról is bármikor ránézhessünk a számlánkra, megtakarított pénzünkre. Hasznos az a szolgáltatás is, amely a számlamozgásról, kártyahasználatról sms üzenetet küld. Külföldi munkavégzésnél kevésbé fontos például a magyar bankkártyához kapcsolódó ingyenes készpénzfelvételi lehetőség. Érdemes megfontolnunk azt is, hogy mindenképp szükséges-e fenntartani egy forint alapú bankkártyát, amelynek – a bankok többségénél – külön éves díja is van.
Több mindent kell figyelembe vennie annak, aki például hitelt törleszt vagy egy ingatlan állandó költségeit fizeti be rendszeresen a bankszámlájáról. A lakásbiztosítás vagy a közös költség fizetésére érdemesállandó átutalási vagy csoportos beszedési megbízást adni, és nem árt legalább félévente átnézni a limiteket, ha valamelyik tételnél emelkedés volt, ne maradjon kifizetetlenül a számla.
Ügyelni kell arra is, hogy abban az időpontban, amikor a bank a hiteltörlesztést vonja le a számlánkról, legyen elegendő fedezet ennek kifizetésére. Ezt elkerülendő igényelhető folyószámla-hitelkeret is, így biztosan nem csúszik el a törlesztő részlet megfizetése, vagy bármely, nem tervezett kötelezettség kiegyenlítése.
Ha külföldi banknál vezetett számláról utalunk pénzt az itthoni bankszámlára, annak átfutási ideje 3- 4 munkanap is lehet. Aki a fizetését euróban kapja, és időszakosan forint költései is vannak, annak érdemes devizaszámlájáról a forintszámlára utalni egy akkora összeget, amellyel az időről-időre felmerülő kötelezettségeket ki lehet egyenlíteni. Így egy konverziós utalás költségét kell csak megfizetni. A forint számlák közötti utalás díja jóval kedvezőbb, mint a deviza és forintszámlák közötti, ezért az itthon esedékes fizetni valókat költséghatékonyabban intézhetjük.  

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradat-központot Baracskán és Törökbálinton.

főbb adataink:

K&H Bank
2013. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 224 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2570 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,7 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 118,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint

Kapcsolattartó

Bánhegyi Katalin

  • 328 9950
  • katalin.banhegyi@kh.hu
  • www.kh.hu