mennyire tájékozottak a hazai befektetők?

a K&H befektetői felmérésének eredményei

Befektetési ügyekben egyértelműen a banki tanácsadóké a főszerep, közvetlenül tőlük tájékozódnak leginkább, ugyanakkor egyre tudatosabbak, tájékozottabbak a hazai befektetők - derül ki a K&H friss befektetői felméréséből. A pénzügyi szakemberek mellett az online hírportáloknak, illetve a szakmai konferenciáknak van nagyobb szerepük a befektetési lehetőségek megismerésében.

A K&H több mint két és félezer, az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkezdő magánbefektetőt kérdezett meg arról, honnan tájékozódnak az aktuális befektetési lehetőségekről, illetve kivel döntenek megtakarításaikról. A válaszok alapján az látható, hogy befektetési kérdésekben a megtakarítók túlnyomó többsége (84%) számára a banki tanácsadók a legmeghatározóbbak, hozzájuk fordulnak leginkább iránymutatásért. Az eredmény azért is rendkívül figyelemreméltó, mivel közülük minden negyedik befektető - azaz a teljes befektetői kör több mint ötöde - kizárólag tőlük tájékozódik, ha megtakarításairól dönt. Nagy szerepe van azonban az online hírportáloknak is, hiszen a válaszadók ezt jelölték meg második leggyakoribb információforrásként (39%), majd tőlük alig lemaradva a szakmai előadások, konferenciák kerültek a harmadik helyre (37%). 

forrás: K&H befektetői felmérés

„Mivel a hazai befektetési piacon ma már számtalan, egymástól igen eltérő konstrukció áll a befektetők rendelkezésére, igen fontos a megfelelő tájékozottság. Ma már azonban egy részük pénzügyileg kifejezetten tudatos és aktív, ami azt jelenti, hogy a tanácsadó mellett többféle lehetőséget is kihasznál arra, hogy képben legyen befektetési kérdésekben. Ezt támasztja alá az is, hogy a megkérdezett befektetők közel fele (45%) egyszerre több helyen, tanácsadótól, előadásokon és interneten keresztül is tájékozódik” - részletezte az eredményeket Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

ki dönt a megtakarításokról? 

A banki szakemberek nemcsak az információnyújtásban, de a konkrét befektetési döntésnél is fontos szerepet játszanak. A megkérdezettek meghatározó többségére (73%) jellemző, hogy tanácsadó segítségével döntenek befektetéseiket illetően, míg közel harmadukra jellemző, hogy időnként a családdal közösen, illetve egyedül határoznak megtakarításaikról.

„A tájékozottság nyilvánvalóan nagyobb magabiztosságot ad a befektetések terén, azonban azt javasoljuk, hogy az önállóan megszerzett információkat is érdemes befektetési szakemberekkel értelmezni, megvitatni. A megkérdezett befektetők válaszai alapján az derült ki, hogy akik ugyan több helyről gyűjtenek információt, de kevésbé veszik igénybe tanácsadó segítségét befektetési döntésüknél, azok könnyebben választanak kockázatosabb befektetést a magasabb hozam érdekében” - hangsúlyozta ki a szakember.

forrás: K&H befektetői felmérés

K&H befektetői felmérés

A K&H az országos befektetői klub rendezvénysorozat alkalmával évente kétszer több mint 2000 prémium, azaz az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkezdő magánbefektetőt kérdezett befektetési szokásaikról. A 2015. 1. félévi felmérés országosan 27 helyszínen, összesen 2547 prémium ügyfél részvételével történt, 2015. április 9-29. között.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  1087,1 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 941,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu