meddig tart a negatív kamat?

Az idei évet nyugodt hangulatban zárhatják a piacok, miközben a jövő évi gazdasági növekedés kifejezetten ígéretes. A befektetők azonban mégsem nyugodhatnak meg, mivel a továbbra is alacsony kamatkörnyezetben az egyre látványosabb infláció elviheti a befektetések hozamát. A nagy kérdés ezért, hogy mikor emelkedhetnek a kamatok, és addig is milyen stratégiát követhetnek a befektetők, ha eredményessé akarják tenni megtakarításukat - hangzott el a K&H prémium befektetői klub budapesti rendezvényén.

A befektetői hangulat szempontjából kedvező kimenetelű francia és német választási eredmények után az európai részvénypiacok többsége új csúcsot ért el, miközben a gazdaságok várható teljesítményét előrejelző beszerzési menedzser indexek több régióban is soha nem látott szintekre emelkedtek. 

„A világgazdaság növekedési üteme így jövőre várhatóan 3,7%-ra gyorsulhat. A technológiai forradalom és az on-line vásárlások hatásaként a globális inflációs mutatók azonban továbbra is elmaradnak a nagy jegybankok középtávú inflációs céljától. Az amerikai jegybankot ez ugyan nem zavarta abban, hogy emelje az irányadó kamat mértékét, a legfőbb kérdés azonban, hogy az Európai Központi Bank mikor követi a tengerentúli példát, hiszen ez egyben a negatív kamatok idejének végét is jelentené” - tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere a K&H prémium befektetői klubján

a befektetőket érintő kihívások 2018-ban

Az évek óta tartó alacsony kamatkörnyezetben egyelőre még nem várható látványos változás, hazai szinten azonban az infláció az idei évben már meghaladja a 2 %-ot. A befektetők számára az egyik fontos cél az lehet, hogy a megtakarításuk reálértéke (vásárlóértéke) megmaradjon. 

„Jelenleg egyetlen módon tudjuk megőrizni a megtakarításunk reálértékét, ha tudatosan kockázatot vállalnunk, azaz olyan befektetéseket választunk, amelyek magasabb hozampotenciával rendelkeznek. Ennek legmegbízhatóbb módja, ha a befektetéseinkből egy gondosan összeállított portfóliót építünk, azaz különböző típusú befektetési eszközöket (pénzpiaci, kötvény, részvény, deviza, nyersanyag stb.) a piaci környezetnek megfelelő arányban és a kockázatviselő képességünknek megfelelően alkalmazunk” - hangsúlyozta ki a szakember. 

A befektetési alapok magyarországi piacán jelenleg egyre inkább előretörő vegyes alapok éppen ennek a portfólió-építésnek tesznek eleget. Azt azonban tudni kell, hogy a portfólió összeállításnak - és így a vegyes alapoknak is - többféle formája és stratégiája van, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a különböző piaci helyzetekben a különböző vegyes alapok is eltérően teljesítenek. Az igazán profi befektetők ezért a vegyes alapokból is egyfajta „portfoliót” képeznek.  

K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. június 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 664 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2017. II. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 244 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 809 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 22,5 milliárd forint 

K&H Alapkezelő 2017. II. negyedévének végén:
teljes kezelt vagyon:948 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon:784 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:164 milliárd forint

K&H Biztosító 2017. II. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 165,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,47 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,37 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu