már februárban beköszönt a tavasz a részvénypiacokon?

„A válságból történő kilábalás újabb fejezetét jelentheti, hogy idén hosszú évek után újra friss pénz áramlik a részvényalapokba. Míg a válságot követő három évben a tőkekiáramlás jellemezte a részvényalapokat, addig az elmúlt hetekben már intézményi és a magánbefektetői szinten is a tőkebeáramlás jellemző” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A világ nagy jegybankjainak kamatcsökkentései, majd a mennyiségi lazítások keretében végrehajtott kötvényvásárlásaik világszerte a kötvényárfolyamok emelkedését eredményezték, előbb az államkötvénypiacokon, majd a jelzálog- és a vállalati kötvények piacán. Ez a kedvező teljesítmény a befektetők figyelmét a kötvényalapokra irányította, különösen mivel 2008 után kiábrándultak a részvénypiacokból. A kötvényalapokba áramló lakossági befektetések pedig tovább húzták a piacot. Így ebben az időszakban gyakorlatilag kizárólag a kötvényalapok vagyona tudott növekedni, miközben a részvényalapokból folyamatosan tőkét vontak ki a befektetők.

„Az elmúlt hetekben ugyanakkor a részvényalapoknál van kibontakozóban egy trendforduló, mivel a legfrissebb adatok szerint folyamatos tőkebeáramlás figyelhető meg. Amennyiben ez az új tendencia tartóssá válik, az nagyot lendíthet a részvénypiacok idei teljesítményén. Ami azonban még ennél is fontosabb, hogy a válságból történő kilábalás egy újabb szakaszát jelentheti” – hangsúlyozta Horváth István.

Jelenleg a fejlett - főként amerikai és német - kötvénypiaci hozamok történelmi mélyponton vannak, így itt már nehéz jó eredményeket elérni. A válságkezelő lépéseknek köszönhetően azonban feloldódott a stressz a piacokon, amiből a részvénypiacok is profitálni tudnak, ami beleillik a jegybankok gazdaságélénkítésre vonatkozó elképzeléseibe. Jelenleg a megtakarítások növekvő része részvényalapokba áramlik, ami jót tesz a részvénypiacnak, és nagymértékben javítja a vállalati szektor tőkeellátottságát. 

A részvényalapoknál megfigyelhető kedvező nemzetközi tendencia első jelei már hazai szinten is megfigyelhetők. A korábbi évekhez képest 2012-ben mérséklődni tudott a tőkekivonás mértéke, idén pedig már nálunk is növekedés jellemzi a piacot: csak január 24-ig közel 6 milliárd forintos tőkebeáramlás történt. A magyar befektetők azonban hagyományosan nagyon konzervatívak, nemcsak a fejlett országok befektetőihez képest, de régiós összehasonlításban is, ezért óvatosabban nyúlnak a részvény eszközökhöz. „Ez az elővigyázatos megközelítés sok esetben hasznos lehet, leginkább, amikor nagy árfolyam-ingadozások tapasztalhatók a piacokon. Ugyanakkor, amikor a piacokon optimista hangulat és növekedés tapasztalható, kisebb eredményt hozhat a befektetők számára. A jelenlegi környezetben ezért azt javasoljuk a befektetőknek, hogy - saját vérmérsékletük szerint akár közvetlen, akár tőkevédett formában - érdemes részvényeszközökkel bővíteni portfóliójukat” – tanácsolja a befektetési szakember.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2012. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  744,8 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  118,1 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon:  624,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu