lényeges változásokkal kell számolni az új pályázati ciklusban

A K&H üzleti tippek hazai vállalkozásoknak szóló rendezvénysorozata idén is folytatódott. Ezúttal a kkv-kat jelenleg leginkább foglalkoztató témát, a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus támogatási rendszerét, az elérhető uniós forráslehetőségeket, és a pályázati kiírások változásait mutatták be a szakemberek. Az új ciklusban kevesebb operatív programmal, terjedelmesebb pályázati kiírásokkal, ugyanakkor kevesebb beadandó dokumentációval lehet számolni. Az esélyegyenlőséget és az átláthatóságot segíti, hogy minden év végén meghatározzák majd a következő évi kereteket, a pályázatok benyújtását megelőzően pedig már 30 nappal ismertek lesznek a konkrét feltételek.

A K&H Bank kkv-knak szóló nagysikerű rendezvénysorozata, a K&H üzleti tippek idén is folytatódott. A vállalkozások országszerte 8 helyszínen találkozhattak a pénzügyi szektor kkv szakértőivel, akik személyes konzultáció keretében lehetőséget biztosítottak a cégeknek a számukra legaktuálisabb témák körbejárására. Idén kifejezetten a vállalkozásokat jelenleg leginkább foglalkoztató témakörre, az uniós támogatások elérhetőségére fókuszált a program, mivel az uniós pályázati források továbbra is számottevő tőkeinjekciót jelentenek a hazai vállalkozások számára. A K&H szakemberei bemutatták a 2014-2020-as pályázati lehetőségeket, a kkv-k számára hozzáférhető támogatási kereteket, illetve felhívták a figyelmet a vállalkozásokat leginkább érintő technikai változásokra. „A szeptember 11-én aláírt Partnerségi Megállapodás eredményeként a következő hét évben a Magyarország számára lehívható támogatás mintegy 8 000 milliárd forint lesz, amelynek 60%-a gazdaságfejlesztésre fordítható, míg az előző ciklusban erre a célra csupán a keret 16%-a jutott. Az új uniós periódusban tehát az egyik súlypont a kkv-k fejlesztése, ezen belül is a munkahelyteremtés, a megújuló energiaforrások használata és a kutatás-fejlesztés támogatása kerül a központba, de a közcélú fejlesztések is nagy hangsúlyt fognak kapni, hiszen a források közel 40%-át lehet majd ilyen célra felhasználni” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. 

Az új költségvetési periódusban számos változással számolni kell az előző ciklushoz képest. „Az új ciklusban fontos változást jelent, hogy az eddig jellemző vissza nem térítendő támogatások helyett az új uniós előírás szerint minden odaítélt pályázati támogatásnak bizonyos arányban tartalmaznia kell visszatérítendő juttatást is” – hívta fel a vállalkozások figyelmét Németh László.  

„Lényeges módosítás, hogy a célok általánosabb megfogalmazása miatt az operatív programok koncentráltabbak lesznek, számuk a korábbi 15-ről 8-ra csökken. Ez egyben azt is jelenti, hogy több fejlesztési prioritást is átfogó pályázati forrás bevonására is lehetőség nyílik. Sőt, kifejezetten növeli a pályázati támogatás elnyerésének esélyét, ha a benyújtott pályázat a tervezett alapfejlesztésen túl egyéb komponenseket, leginkább munkahelyteremtést, energiahatékonyságot növelést vagy K+F tevékenységet is tartalmaz majd” – hangsúlyozta ki a szakember. „Emiatt a pályázati kiírások ugyan terjedelmesebbek lesznek, de kevesebb dokumentumot kell majd a vállalkozásoknak beadniuk. Ez kisebb adminisztrációs terhet jelent majd a cégeknek, és várhatóan egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a pályázati rendszer, ugyanakkor a projektek előkészítése vélhetően hosszabb időt fog igénybe venni, így érdemes a felkészülést minél előbb elkezdeni” – tanácsolja Németh László.

A tervezhetőséget, az átláthatóságot és az esélyegyenlőséget hivatott segíteni, hogy minden év októberében nyilvánosságra kerülnek a következő évi pályázatok keretösszegei, az aktuális pályázatok pontos, végleges feltételei pedig harminc nappal a pályázatok benyújtásának kezdete előtt ismertek lesznek. „A módosítások eredményeként a pályázatok a korábbiakhoz képest komplexebb fejlesztési ötleteket támogatnak majd, az ügyintézés várhatóan gördülékenyebb lesz, és a pályázati rendszer jól kiszámíthatóvá és tervezhetővé válik. Így remélhetően az uniós források a továbbiakban is komoly szerepet fognak betölteni a kkv finanszírozásban” – tette hozzá a szakértő.

a K&H üzleti tippek konferenciasorozatról

A K&H Bank tizenegy évvel ezelőtt indította első országos rendezvénysorozatát a kisvállalkozások számára azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a kkv-k számára a pénzügyi és a gazdasági szakemberekkel történő személyes konzultációra. A konferenciasorozat minden évben a kkv-k számára legaktuálisabb témákat dolgozza fel. A vállalkozások országszerte több vidéki nagyvárosban és Budapesten találkozhatnak a pénzügyi szektor kkv szakértőivel, akik segítséget nyújtanak a tájékozódásban.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): -32,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 24,8 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu