Kiderült, az általános iskolások közül kik tudnak Magyarországon a legtöbbet a pénz világáról

A hetedik K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedő döntőjének összefoglalója

Hét éve rendezik meg a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt, amely idén is több ezer diákot mozgatott meg országszerte. A verseny budapesti fináléjába csak a legjobb 32 csapat, vagyis 147 tanuló juthatott tovább, hogy megküzdhessen az ország legjobb pénzügyese címért. A kiélezett hangulatú párbajokból végül Püspökladány, Békéscsaba, Győr és Pécs diákjai kerültek ki győztesen.

Idén immár hét éves múltra tekint vissza a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő, amelyre az eltelt években összesen 992 iskola, 533 különböző településről, több mint 30.000 diákjával nevezett. A 2016/2017-es tanévben több mint 6800 tanuló pályázott, akik közül többen visszatérőként mérkőztek meg a pénzügyi világ játékaiban.

A döntő feladatai a korábbiakhoz hasonlóan most is a pénzzel kapcsolatos fogalmak megértésére és tudatosítására koncentráltak, korosztályoknak megfelelő nehézséggel. A versenyt évről évre megújítják, hogy az új izgalmat és kihívást jelentsen a résztvevőknek. Idén a mobilbank, e-bank témája került fókuszba. „A számolás és a fogalmak jól mennek. Sokat készültünk. Alapvetően mindent tudunk hasznosítani ebből a vetélkedőből, amit átvettünk a hitelekről, a biztosításokról” – mondta Horváth Dávid, a győri ÉSZ-BOOK csapatból.

„Szerintem fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek azzal, ami körülveszi őket a világban, ennek része a pénz is. Játékosan készülünk és azt a lehetőséget is kihasználjuk, hogy elmenjünk a városunk bankjába, ott órákat tartanak, megmutatnak mindent, amire a gyerekek kíváncsiak” – részletezte Rinfel Mónika felkészítő tanár, aki három döntős zalaegerszegi csapatot is képviselt a versenyen.

Az ország 16 megyéjéből, 26 különböző településről, 29 iskolából összesen 147 diák játszott a döntőben. A legtöbben Békés, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyékből jutottak tovább, de szép számmal érkeztek Pest megyéből, valamint Budapestről is. A 32 döntős csapatok közül győztesként kerültek ki:

• 1-2. korosztályban: Erőss Nyerő Négyes, Erőss Lajos Református Általános Iskola, Püspökladány;
  • 3-4. korosztályban: Kétezerhat, Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola, Békéscsaba;
  • 5-6. korosztályban: ÉSZ-BOOK, Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, Győr;
  • 7-8. korosztályban: Make Happy Bank!, Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és AMI, Pécs.

„A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! programunkat azzal a céllal hívtuk életre, hogy a fiatalok pénzügyi oktatását, tudatosságát támogassuk. A vetélkedő hét éves története alatt több diákot láttunk „felnőni”. Akik pár éve még alsósként indultak a versenyen, most az általános iskolától búcsúznak. A K&H hosszútávon gondolkodik Magyarországon és mivel elkötelezett a fenntarthatóság mellett, így fontos feladatunknak tekintjük, hogy a pénzügyi világot értő és abban magabiztosan mozgó generációk nőjenek fel.” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2017-ben immár 6817 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 533 településről 992 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 30.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését 1760 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. március 31-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 671 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

K&H Bank 2017. I. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 269 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 876 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,1 milliárd forint

K&H Biztosító 2017. I. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,2 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 162,1 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,14 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,85 milliárd forint

Kommunikációs Igazgatóság