kevés törődést igénylő betétek a nyerők

Az utóbbi hónapokban tovább nőtt a háztartásoknál lévő készpénz mennyisége és a folyószámlákon lévő pénzmennyiség is. A K&H kutatásai szerint a könnyen kezelhető, kevés törődést igénylő betétek a legismertebb és legkedveltebb megtakarítási termékek. Csak a betéttulajdonosok fele volt elégedett a hozammal. Gyakran elégedetlenséggel párosul, ha az ügyfél nem határoz meg konkrét hozamelvárást, így nincs mihez viszonyítani a megtakarítás, befektetés eredményességét.

Az április végi adatok alapján rekord magas összegű, több mint 2500 milliárd forintot tartottak a magyar háztartások látra szóló betétekben és folyószámlákon. A likvid pénz összegét növeli a 2650 milliárd forintnyi lakosság készpénzállomány is. 

A K&H magasabb jövedelmi státuszú, felnőtt lakosság körében végzett felmérése szerint a megtakarítási termékek között a betét volt a legismertebb. Néhányan ugyan megemlítették, hogy a magas kamat is fontos számukra, de ami miatt ezt a terméket kedvelik és választják az az, hogy kevés tudást és figyelmet igényel a kezelése. Ugyanakkor a megtakarítási termékekkel rendelkezők között a betéttulajdonosok több mint fele volt elégedetlen a betét hozamával. 

„A hozamelvárások egy adott alapkamat szint mellett értelmezhetőek. 3-4 évvel korábbról ismert hozamelvárásokkal belevágni egy megtakarításba, befektetésbe félrevezető lehet. Az elégedetlenség másik oka lehet, ha valaki egyáltalán nem fogalmazza meg, milyen hozamot szeretne elérni, ilyenkor nehéz értékelni, hogy a megtakarítás, befektetés jól teljesített-e.” – mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H Bank Lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A megtakarítási számlákat jóval kevesebben ismerik, mindössze a megkérdezettek 66 százaléka. Akik ismerik, azok számára a jelenlegi alacsony kamatok mellett a fix lekötések feltörése nem tűnik nagy veszteségnek. Így számukra a megtakarítási számlák likviditása nem képvisel akkora értéket, mint korábban.

Külföldi devizában kevesen tartják a megtakarításaikat az alacsony kamat és a bonyolultan kalkulálható hozam miatt.

A megkérdezettek közül a legtöbben – 37 százalék – a hónap elején egy rendszeres összeget tesz félre, de majdnem ugyanennyien mondták azt, hogy a hónap végén teszik ezt meg. 27 százaléknyian vannak, akik nem rendszeresen tesznek félre, hanem csak akkor, ha egy nagyobb összeghez jutnak. Ez a megtakarítási mód inkább jellemző a gyerekesekre, mint a gyerektelenekre. Érdekes viszont, hogy a megtakarítás módja nem függ a jövedelemtől.

K&H Csoport 

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu