kereskedelmi háborúból devizaháború

Az amerikai kereskedelmi korlátozásokra Kína devizája gyengítésével reagál, az euró pedig a táguló kamatolló és az olaszok problémái miatt gyengült a dollárral szemben. A dollár erősödésének Trump szavai ugyan átmenetileg véget vetettek, hiába próbálja azonban az amerikai elnök kritikájával befolyásolni a Fed kamatpolitikáját, illetve megállítani a dollár erősödését, úgy tűnik, egyik sem ér célba. A dollár bő egy éves csúcson az euróval szemben, a szeptemberi kamatemelés pedig szinte borítékolható. A befektetők mindebből leginkább devizabefektetésekkel profitálhatnak a tartósan gyenge forint miatt – tanácsolja a K&H Alapkezelő. 

Az amerikai kereskedelmi korlátozásokra Kína devizájának gyengítésével reagált,  újra helyzetbe hozva ezzel az USA-ba irányuló exportot, miközben az euró az egyre távolabbra tolódó kamatemelések miatt gyengült a dollárral szemben. Mindezt Trump sem nézhette tétlenül, így a Fed kamatemelési sorozatának kritizálásával próbálta megállítani – immár nem először – az amerikai dollár erősödését. „A dollár erősödését átmenetileg ugyan megállították Trump szavai, amellyel az új jegybank elnököt kritizálta a korábbiakhoz képest szigorúbb monetáris politika miatt, azonban a dollár továbbra is bő egy éves csúcsa közelében ingadozik az euróval szemben” - tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portólió-menedzsere.

 

Amerika is követi a török példát?

A nem túl rózsás helyzetben lévő Törökország példája jól mutatja, mennyire nehéz helyzetbe hozhatja a gazdaságot a jegybanki függetlenség figyelmen kívül hagyása. Ott az elnök vejének jegybank elnökké kinevezésével sikerült ugyan elérni, hogy ne emeljenek kamatot, így azonban nem tudták megvédeni a török líra drasztikus gyengülését. „Habár Donald Trump esetében is jól látható, hogy nem örül a dollárt erősítő Fed kamatemeléseknek, és – ha csak szóban is – de kritikájával próbál hatást gyakorolni a jegybank munkájára, az amerikai jegybank függetlensége azonban jóval szilárdabb alapokon nyugszik. Így nem várható, hogy az elemzők által egyöntetűen várt, a piac által már be is árazott szeptemberi kamatemelés meghiúsuljon, és a decemberi kamatemelés esélyei sem csökkentek” – hangsúlyozta ki Kovács Mátyás.

hogyan profitálhatnak ebből a befektetők?

„Az euró/dollár viszonylatában jelen pillanatban nehéz lenne bármit is jósolni, a forint esetében azonban az MNB laza politikája miatt - aminek folytatódására legutóbb a keddi kamatdöntést követően utaltak a jegybankárok - további fokozatos leértékelődésre számítunk. Mindez a befektetők számára azt jelenti, hogy a gyenge forint miatt érdemes devizabefektetésekben is gondolkodni” – tanácsolja a befektetési szakember.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu