kell-e félnünk a Fedtől?

Közel egy évvel a mennyiségi lazítás befejezését követően a Fed várhatóan most csütörtökön meglépi a kamatemelést. A kínai adatok okozta kisebb tőkepiaci sokk után jogos a befektetők felvetése arról, hogy kell-e tartani egy újabb részvénypiaci hullámtól.

„Ha rövidek akarunk lenni, akkor semmiképpen sem kell tartanunk a kamatemelési ciklus megkezdésétől” - tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. „A helyzet természetesen ettől azért izgalmasabb, hiszen a piacok az elmúlt években olyan szinten hozzászoktak a jegybanki támogatáshoz, és az ennek köszönhetően szárnyaló részvény- és kötvénypiacokhoz, hogy érzékelhetően nehéz annak búcsút inteni. Jól mutatta ezt, hogy amikor 2013 májusában először felmerült a Fed piacokat támogató politikájának fokozatos megszüntetése, az árfolyamok igen hevesen reagáltak a pénzcsapok közelgő elzárására. Mégis, a nehezén igazából túl vagyunk, hiszen a mennyiségi lazítás leállítása óta közel egy év telt el, így a piacoknak bőven volt idejük beárazni a várható kamatemelést” - mondta el a szakember. 

„Habár még mindig nem lehetünk 100%-ig biztosak az emelésben, hiszen a nyomott infláció és a kínai lassulás okozta aggodalmak miatt átmenetileg meghátrálhat a Fed, azonban semmiképpen sem halogathatja azt sokáig. Egyrészt az amerikai gazdaság stabil növekedése és a munkaerő-piaci adatok javulása is a kamatemelést sürgeti, másrészt az elmúlt egy év huzavonája után most már a Fed hitelességének fenntartása miatt is elengedhetetlen. Jelenleg azonban mindenképpen az árfolyam-ingadozás erősödésére számítunk, ezért azt látjuk a legokosabbnak, ha egyelőre kivárunk a részvénypiacokat illetően. Ez azt jelenti, hogy semmiképpen nem kell pánikban megszabadulni a részvényektől, csupán érdemes a korábbi részvénytúlsúly helyett a hosszú távon javasolt semleges súlyozásra visszatérni” - javasolja Horváth István. 

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 935 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. június 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt években mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):185 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 509 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,9 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  1127 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 982 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu