K&H Biztosító: megoldás a közlekedési balesetekre és a gyorshajtásra

Többek között a közlekedési balesetek, köztük a személyi sérüléses balesetek számának csökkentését célozza a K&H Biztosító új, telematika néven futó projektje. Erre szükség is van, mert a KSH adatai szerint 2015-ben a személyi sérüléses közúti balesetek kétharmada a sofőrök hibájából következett be. A biztosító okos eszközök segítségével gyűjt adatokat és ad visszajelzést az autósnak például a vezetési stílusáról, az esetleges balesetveszélyes vezetési szokásaikról vagy az autó műszaki állapotáról.

Bár a legfrissebb baleseti statisztikák javulást mutatnak, még bőven lehet további eredményeket elérni. A balesetek számának csökkentése, megelőzése az egyik legfontosabb célja a K&H Biztosító és a T-Systems által elindított telematikai projektnek, amely okos eszközökkel és adatgyűjtéssel monitorozza az autósok közlekedési szokásait.

A hivatalos adatok szerint 2015-ben 16 331 személyi sérüléses baleset történt Magyarországon, ennél legutóbb 2009-ben volt magasabb a balesetek száma. A közlekedési balesetekben 2015-ben 644-en veszítették életüket, köztük 11 gyermek. A rendőrség legfrissebb adatai szerint az idei első félévben azonban már javult a helyzet, az első hat hónapban 258-an haltak meg közlekedési balesetben, 36-tal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. 

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese, nem-életbiztosításokért felelős vezetője közölte: a baleseti statisztika javulásához hozzájárulhatnak technológiai újítások is, ennek érdekében a most elindított telematikai projekt keretében adatokat gyűjtenek az autósok vezetési magatartásáról, az autó műszaki állapotáról, az átlagos fogyasztásáról, sebességéről. A részletes baleseti statisztikák szerint Magyarországon a személyi sérüléses balesetek kétharmadát okozták a személyautók, míg az összes közúti, személyi sérüléssel járó baleset 93 százaléka pedig a járművezetők hibájából következett be.
 
„A járművezetők hibájából bekövetkező, személyi sérüléssel járó balesetek 33 százalékát a sebesség nem megfelelő választása okozta. A telematikai rendszer figyelmezteti az autóst a sebesség-túllépésre is. Emellett az összes személysérüléses közlekedési baleset 10 százalékát adó, követési távolság be nem tartásából eredő balesetek száma is csökkenthető” - hozott példákat a rendszer előnyeiről a szakember. 

A behelyezett eszköz segítségével rengeteg hasznos információt kap a biztosító, amelyek alapján a biztosítások személyre szabottabbak, és olcsóbbak lehetnek. Kaszab Attila azt is elmondta, hogy a balesetmegelőzés mellett a telematikai megoldásokkal akár visszaszoríthatóak az autólopások, valamint csökkenthető az autók fogyasztása is. „A telematikai megoldás segítségével keressük a választ arra a biztosítási szempontból érdekes kérdés, hogy a vezetési stílus vagy a megtett út játszik-e nagyobb szerepet a káresemények számában és súlyosságában” - mondta a szakember.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 

K&H Biztosító 2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu