K&H Alapkezelő Trendmonitor 2. befektetési előrejelzés 2011. III. negyedévre vonatkozóan

„A globális növekedési kilátások romlása, valamint az eurózóna válsága miatt a következő hónapokban a részvénypiacok gyengébb teljesítményére lehet számítani, így a bizonytalan makrogazdasági körülmények között a pénzpiaci, ezen belül is leginkább a deviza eszközökre érdemes nagyobb figyelmet fordítani” – javasolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

devizapiaci mozgások

A nagy devizák közül a következő hónapokban az euró árfolyamának változása lehet a legérdekesebb, hiszen a görög helyzet elhúzódása kapcsán jelentős árfolyammozgásra és a fő devizákkal szembeni további csökkenésre számítunk. Az amerikai dollárt tekintve, bár a kiugróan magas USA államadósság és a gyenge gazdasági növekedés miatt folyamatosan gyengélkedik a deviza, az euró várható gyengülése miatt az euróval szemben erősödésre lehet számítani. A svájci frank további alakulását illetően úgy látjuk, hogy amíg a görög kérdés nem oldódik meg, és az euró továbbra is gyenge marad, az tartósan magasan szinten tartja az alpesi deviza árfolyamát. Habár a magas frank árfolyam egyértelműen megterhelést jelent a svájci gazdaság számára is és rontja ugyan az exportkilátásokat, mivel a svájci export tipikusan magas hozzáadott értékű árukat tartalmaz, ezért a kivitelt elsősorban az ezen áruk iránti kereslet határozza meg, nem pedig a frank árfolyama. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az export-kilátások javítása érdekében nem várható, hogy a jegybank a frank gyengítésébe kezdene.

nyersanyagpiacok

A lassuló gazdasági növekedés következményeként a nyersanyagpiacokon az árcsökkenés folytatódása várható, leginkább az energiahordozók és ipari nyersanyagok szempontjából. Ez a csökkenő trend azonban kedvező lehet azok számára, akik hosszú távú – nyesz, tbsz – befektetési céllal kiegyensúlyozott portfóliót kívánnak kialakítani, hiszen az alacsonyabb árfolyamok miatt most ismét alkalmas lehet az idő a nyersanyag befektetések növelésére.

A kőolaj árát egyre kevésbé hajtja a líbiai termelés kiesése, hiszen a piacok berendezkedtek a hosszabb távú, akár többéves kiesésre, ugyanakkor az olaj világpiaci ára a következő hónapokban várhatóan nagyon érzékenyen fog reagálni a kereslet vagy a kínálat akár kisebb változásaira is. Így például a gazdasági növekedési kilátások romlása, vagy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) döntése a stratégiai olajkészletek egy részének piacra dobásáról máris hozzájárult az olajár csökkenéséhez. Ezt az árfolyamcsökkentő hatást tovább erősítheti, ha az OPEC tagországoknak mégis sikerül megegyezniük a kőolaj kitermelés fokozásáról, hiszen a növekvő kínálat hatására mérséklődhetnek az árak. A kínálati oldalon ugyanakkor a közel-keleti események miatt a politikai kockázat továbbra is magas.

A nemesfém piacon az elmúlt negyedévben kipukkadt ezüst buborék után most az arany ralija következhet, hiszen a gazdasági növekedés lassulása keltette bizonytalanság mindenképpen ebbe az irányba hat. Sőt, amennyiben a bejelentések ellenére a Fed a közeljövőben mégis beindítja a pénznyomdát (QE3), vagy az eurózóna adósságválsága tovább súlyosbodik, az arany világpiaci ára újabb rekordot érhet el.

nemzetközi és hazai tőzsde

Az elmúlt két évben a világgazdaság szép növekedést produkált, amelyet a részvényárfolyamok látványos emelkedése kísért. A következő hónapokban azonban a gyenge növekedési kilátások, valamint a Fed gazdaságélénkítő csomagja nélkül a részvénypiacokon is árfolyamcsökkenés várható, miközben nyáron az elmúlt hónapokban felpörgő tőkepiaci tranzakciókkal is kevésbé számolhatunk.

A BÉT szempontjából a következő hónapokban is az lesz meghatározó, hogy az Államadósság Kezelő Központ milyen időtávon fogja értékesíteni a magánnyugdíj-pénztárakból átkerülő értékpapírokat. A nyilatkozatok alapján az várható, hogy elsősorban nem a hazai, hanem a regionális - cseh, lengyel - tőzsdéken indulnak el az értékesítések. Ennek ellenére az intézményi befektetők eltűnése komoly nehézséget fog jelenteni, mivel a hosszú távú befektetői kör kiesésével nemigen lehet számítani új részvénykibocsátásokra, tőkeemelésekre, ez pedig hosszabb távon a régiós, elsősorban a varsói tőzsde szerepének további erősödését fogja eredményezni. 

portfólió-építési javaslatok

  • részvények semleges súlyozása: A globális növekedési kilátások romlása, valamint az eurózóna válsága folyamatos veszélyt jelent, így a részvénypiacok gyengébben teljesíthetnek a következő időszakban.

  • pénzpiaci eszközök súlyának növelése: A bizonytalan makrogazdasági körülmények között a következő hónapokban a pénzpiaci eszközök jelenthetik a biztos menedéket.

  • hazai kötvényekre továbbra is alulsúlyozás: A következő évekre meghirdetett gazdasági- és költségvetési politika kidolgozottságával és végrehajthatóságával kapcsolatban még mindig vannak kérdőjelek, így nem számítunk a magyar állampapírok jelentős hozamcsökkenésére.

  • deviza eszközök felülsúlyozás: Az eurózóna válsága és a hazai költségvetési bizonytalanságok nyomán nem számítunk a forint további erősödésére. Az eurózóna válságának további következménye, hogy az euró tovább gyengülhet a dollárral szemben, így a dollár befektetések felülsúlyozását.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a privát banki, a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 460 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője.  A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 231 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3043 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,7 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2011. március 31-én:
teljes kezelt vagyon: 797 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 124 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 641 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,6 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu