K&H Alapkezelő: hogyan érinti a lakáshiteleseket a forint árfolyama? Mi az MNB célja?

Jelentős változások történtek a magyar monetáris rendszerben az MNB elmúlt hetekben látott lépései alapján. Ezek egyértelmű célja, hogy továbbra is alacsony legyen a kamatkörnyezet, bővüljön a hitelezés. Az MNB igyekszik figyelni a lakáshitelesekre is – derül ki a K&H Alapkezelő összefoglalójából, amely szerint a forint lassú leértékelődésre számíthat, igaz, ezen a téren szükség esetén készek azonnal lépni a jegybankárok. 

Teljessé vált a kép: a Magyar Nemzeti Bank kedden ismertette az eszközvásárlási programjának részleteit, azaz elárulta, hogyan működik a magyar pénzpumpa. Így most már látható, hogy a március végén, április elején bejelentett intézkedésekkel – a kamatfolyosó kiszélesítése, az egyhetes betéti kamat aktiválása – együtt mi várható a következő időszakban a jegybanktól.

alacsony kamat, minden lehetséges eszközzel

„Az MNB az elmúlt hetekben és kedden bejelentett intézkedései több területet érintenek. Egyértelmű, hogy a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt az inflációs kockázatok enyhültek, ugyanakkor a növekedési kockázat fennmarad. A jegybank pedig elsősorban az alacsony kamatszintet igyekszik biztosítani, hogy így a hitelezés élénkítésén keresztül lendületet adjon a gazdaságnak” – értékelte a Magyar Nemzeti Bank legújabb lépéseit Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember szerint ennek érdekében az MNB a teljes hozamgörbe menedzselésére törekszik, azaz mind a rövid, éven belüli, valamint a hosszabb, többéves kamatokat, hozamokat igyekszik kontroll alatt tartani. Az egyhetes betéti tendereken megszabott kamatokkal a rövid oldalon, az eszközvásárlási programmal pedig a hosszú oldalon tudja befolyásolni a kamat- és hozamszinteket.  „A 10 éves állampapírok jelenlegi 2,4 százalékos hozamát az eszközvásárlási program segítségével várhatóan le tudja húzni az 1,5-2 százalékos sávba. A 3 százalékos infláció mellett ez negatív reálkamatot jelent, vagyis a kötvények befektetési szempontból nem tűnnek jó választásnak. Tehát, aki hozamot szeretne, annak érdemesebb részvényalapokkal, apránként, kisebb összegű vásárlásokkal gyarapítani a megtakarítását” – tette hozzá Hajósi Péter.

miért fontos ez a lakáshiteleseknek? és másoknak?

A Magyar Nemzeti Bank többször is jelezte, hogy inflációs célja van, árfolyamcélja nincs. Ugyanakkor a forint árfolyamát nyilvánvalóan figyelnie kell, mivel az az importon keresztül hatással van az inflációra. A jegybank a forint árfolyamát a rövid oldali kamatokkal tudja leginkább szabályozni. Az MNB keddi kommentárjában jelezte, hogy az egyhetes betétek kamatát szükség esetén kész feljebb vinni a kamatfolyosó tetejéig, vagyis az 1,85 százalékos szintig. Ez az üzenet óvatos szóbeli intervencióként is értékelhető, tehát utalás arra, hogy a piaci környezet változása, egy esetleges erőteljesebb forintgyengülés esetén kész feljebb vinni ezt a kamatot.

A szakember egy, a lakosságot, azon belül is a lakáshitelesek jelentős részét érintő tényezőre is felhívta a figyelmet. Az úgynevezett rövid kamatok befolyásolják leginkább a banki kamatokat, így hosszabb távon az alacsony kamatok fenntartása a jegybank célja, a már említett hitelélénkítés miatt. Másrészt azért sem engedheti a magasabb kamatokat, mert a már meglévő lakáshitelek durván fele változó kamatozású, azaz éven belül a banki kamatok emelkedése a törlesztőrészlet emelkedéséhez vezet, ezt pedig a jegybank szeretné meggátolni.

Hajósi Péter közölte: „Visszatérve a forintra, a jegybanki lépések alapján tehát az alacsony kamatkörnyezetre érdemes berendezkedni. Ez pedig azt is jelenti, hogy a magyar devizára lassú leértékelődés vár. A mostani kilátások szerint éves szinten pár százalékkal erősödhet az euró és a dollár a forinttal szemben. Ez befektetési szempontból pedig azért érdekes, mert azokat a részvényeket, részvényalapokat teszi vonzóbbá, amelyeknek van devizakitettsége.”

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az alapok részletes leírását és befektetési politikáját az adott alap Tájékoztatója és a Kezelési Szabályzata tartalmazzák, melyek elérhetők magyar nyelven a K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alapok Kiemelt Befektetői Információi/Kiemelt információkat tartalmazó dokumentuma felől mely az alapok alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagukban azonban nem adnak teljes körű leírást az alapokról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra! A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a Vezető Forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegyek hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem - kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg, továbbá az adószabályok a jövőben változhatnak, ideértve új adónemek bevezetését is. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az alapokat a K&H Alapkezelő Zrt. kezeli, amely a PSZÁF – III/100.058/2002. és az MNB H-EN-III-70/2014 számú engedélye alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. tevékenységi engedélyének száma engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu