jönnek az uniós pályázatok a zöldség- és gyümölcstermesztőknek

A következő hónapokban több, a zöldség- és gyümölcstermesztést célzó uniós pályázati kiírás fog megjelenni, amelyek tovább növelhetik a mezőgazdaságban a legnagyobb munkaerőt foglalkoztató szektor termelékenységét – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

A stratégiai ágazatnak számító zöldségtermesztés most még inkább előtérbe kerül hazánkban, ugyanis a közeljövőben több pályázati felhívás is megjelenik majd a zöldség- és gyümölcstermesztők számára. Elsőként várhatóan még idén ki fogják írni a technológiai fejlesztésekre fókuszáló felhívást, amelynek kerete 32 milliárd forint lesz. A pályázat a megújuló energiaforrásokra vonatkozik majd, külön kiemelve a geotermikus energia hasznosítását. 2016 elején, januárban jelenhet meg az egymilliárd forintos keretösszegű, kertészeti gépbeszerzéseket támogató pályázat, míg a jövő év első felében fog megjelenni az üveg- és fóliaházak létrehozását elősegítő pályázat, összesen 30 milliárd forintos keretösszeggel. A gyógynövénytermesztőknek is érdemes lesz figyelniük, ugyanis számukra egy 3 milliárd forintos felhívás lesz elérhető, amely új ültetvények telepítésére, vagy a meglévők korszerűsítésére használható fel. Mindemellett az öntözőrendszerek fejlesztésére, valamint a kedvezőtlen időjárás okozta károk megelőzését célzó beruházásokra 22 milliárd forint áll majd a gazdák rendelkezésére.

„Magyarországon az agráriumban a zöldségtermesztés a legnagyobb munkaerőt foglalkoztató ágazat. Éppen ezért a zöldség- és gyümölcstermesztés a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt iparág. Banki oldalról úgy látjuk, hogy az ágazat potenciálja a jövőben lényegesen magasabb lehet, ugyanakkor az export árualapok még hiányoznak. A következő években ezeket az alapokat kell megteremteni, ezért kifejezetten nagy figyelmet kívánunk fordítani a szektorra” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője. „A termelői csoportok létrehozásával az összefogás már megindult az ágazatban, és az egészséges generációváltás is zajlik. A hamarosan megjelenő pályázatok pedig tovább segíthetik az ágazat fejlődését” – tette hozzá a szakember.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 918 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. szeptember 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 417 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 28,7 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 139,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu