jól megy a rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás a K&H-nál

A 2015 márciusát megelőző egy évben 21 százalékkal nőtt a K&H biztosítójának életbiztosítási díjtartaléka, a biztosító által kezelt megtakarítások értéke. A növekedésben fontos szerepe volt a megugró díjbevételnek, amelynek rendszeres díjas szegmensében döntő szerepet játszottak a nyugdíjbiztosítások. A nyugdíjra való takarékoskodásra szükség is van, mert egy uniós felmérés szerint Magyarországon 2060-ra a mostani közel 10 millió főről 9,2 millió főre csökkenhet a népesség, miközben az átlagos életkor a férfiaknál és a nőknél is 10 évvel emelkedhet. A K&H biztosítója szerint kevesebb aktív embernek kell majd eltartania több nyugdíjast, ráadásul hosszabb ideig. Az időben elkezdett megfelelő mértékű öngondoskodás fontos: egy időben, és jól megválasztott nyugdíjbiztosítás az átlagos jövedelem 25-30 százalékát biztosíthatja másfél évtizeden keresztül.

Jól szerepel az idén a K&H biztosítójának életbiztosítási ága: 2015 első negyedévének végére az életbiztosítási díjtartalék (kezelt vagyon) 90,7 milliárd forintra nőtt, ami 21,1 százalékos éves növekedést jelent. A K&H növekedési üteme a piaci érték duplája, így a K&H részesedése ezen a piacon elérte az 5 százalékot.  

A kezelt vagyon növekedéséhez nagyban hozzájárult a díjbevétel kedvező alakulása: az egyszeri díjas szegmensben az első negyedévi díjbevétel a tavalyi két és félszeresére nőtt miközben a piac 10 százalékot csökkent, ez a K&H-t a piac negyedik legnagyobb szereplőjévé emelte. „A rendszeres díjas szegmensben a K&H 18 százalékos növekedése négyszerese a piaci értéknek, és ebben a növekedésben kulcsszerepe van a nyugdíjbiztosításoknak” – mondta az eredményekről Kuruc Péter, a társaság életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divízióvezetője. A rendszeres díjas nyugdíjbiztosítási szerződések értékesítését a K&H biztosítója 2014. július elsején kezdte, 2015 első negyedévének végén valamivel több mint 2500 szerződésről lehetett már beszélni, ez 32 százalékkal haladja meg a 2014 év végi értéket. 2015 első negyedévében minden harmadik újonnan kötött rendszeres megtakarítási biztosítás nyugdíjbiztosítás volt a K&H-nál.

Az öngondoskodásra szükség is van: egy uniós prognózis riasztó adatokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy teljesen felborul az aktív dolgozók és a nyugdíjasok aránya. Az uniós szakértők szerint az Európai Unión belül 2060-ban két aktív dolgozóra jut majd egy nyugdíjas, szemben a 2013-as adattal, amely szerint négy aktív dolgozóra jutott egy nyugdíjas. A prognózis Magyarországon azzal számol, hogy a teljes népesség a mostani közel 10 millióról 9,2 millió főre csökken. Ezzel párhuzamosan pedig a férfiak várható életkora 72 évről 82 évre, a nőké 79 évről 89 évre emelkedik. A népesség közel 30 százaléka pedig 65 évnél idősebb lesz 2060-ban. 

„Hiába elcsépelt kifejezés a ketyegő nyugdíjbomba, az elöregedés miatt kevesebb aktív dolgozónak kell eltartania egyre több nyugdíjast, ráadásul egyre hosszabb ideig, akik optimális esetben a nyugdíjig egyre jobb életszínvonalon élnek. Ez valamennyi országban komoly probléma, ami ellen tenni kell” – kommentálta az uniós felmérést Kuruc Péter. 

A szakember szerint az időskorra történő takarékoskodás egyik legjobb alternatíváját a nyugdíjbiztosítások jelentik, a konstrukciók versenyhátránya ugyanis megszűnt az adójóváírás tavalyi bevezetése után. „Az öngondoskodást az uniós előrejelzés miatt is érdemes minél előbb megkezdeni.” – mondta Kuruc Péter.  

A K&H biztosítójánál egyelőre inkább az idősebb, 40-50 éves korosztály fogékony a takarékoskodásra. A rendszeres díjas nyugdíjbiztosítást kötő ügyfelek 56 százaléka 45 és 55 év közötti. „Ebből az látszik, hogy minél közelebb van a nyugdíj, annál égetőbbé válik a takarékoskodás. A kamatos kamat pozitív hatása miatt érdemes már korábban, akár szerényebb összeggel elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítást.” – közölte Kuruc Péter. 

Ugyanakkor a K&H biztosítója arra számít, hogy a jövőben, a fiatalabb generációk éberek lesznek, és egyre többen kezdenek spórolni a nyugdíjas korukra. „Lehet, hogy korainak tűnik, de a legjobban azok járnak, akik már az első munkahelyükön gondolnak a jövőjükre, és félretesznek a nyugdíjas évekre. Anyagi biztonságra időskorban azok számíthatnak, akik nem az utolsó percben kapnak észbe” – tette hozzá a szakember. 

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 984 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu