ismét optimistábbak a hazai kkv-k

Az előző negyedévi megingás után újra optimistábbak a hazai vállalkozások. A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index 5 pontos emelkedést követően jelenleg -13 ponton áll, ami az elmúlt három év egyik legjobb eredménye. A javulás azzal magyarázható, hogy nagymértékben növekedett a benyújtott uniós pályázatok aránya, és a vevőkkel kapcsolatban is bizakodóbbak lettek a vállalkozások, miközben a gazdaságpolitikával és a közterhek változásával kapcsolatos várakozások nem romlottak tovább. A pozitív tendencia minden ágazatban megfigyelhető, azonban jelentősebb bizalomnövekedés az agrárcégeknél tapasztalható – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index értéke az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után újra 5 ponttal emelkedett. Az index így jelenleg -13 ponton áll, ami a félévvel ezelőtti eredmény mellett az elmúlt három év második legmagasabb értéke. „A várakozások javulása annak köszönhető, hogy a vállalkozások jövőbe vetett bizalmát meghatározó 10 részindex közül a legtöbb stagnált vagy növekedett.  Ezen belül is az uniós pályázatok megítélése és a vevőkkel kapcsolatos várakozások javultak nagyobb mértékben, míg a gazdaságpolitika és a közterhek megítélése az elmúlt negyedév nagy visszaesését követően nem romlott tovább” - mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. Az uniós forrásokkal kapcsolatos javulás hátterében az áll, hogy közel 36%-kal nőtt az elmúlt egy évben átlagosan benyújtott pályázatok száma, valamint 5 százalékponttal nőtt azoknak a cégeknek az aránya, akik olyan pályázati lehetőséget találnak, amely komolyan érdekelheti a céget. „A növekedés összefügghet a tavalyi évben Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével, aminek következtében újra megnyíltak az Európai Bizottság által befagyasztott uniós források” – magyarázta a kkv szakértő.

A vevőkkel kapcsolatos várakozások is javulni tudtak, ami azért lényeges, mert a vállalkozások helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatok a legfontosabbak.  Az erősödés annak köszönhető, hogy jelenleg átlagosan 28 munkanapos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy 4 nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest. Pozitív tendencia a folytatást illetően, hogy nyár közepén a belső fogyasztás is túljutott a mélyponton, és folyamatosan bővül a kiskereskedelmi forgalom. 

Míg az elmúlt negyedévben a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások nagymértékű romlása miatt csökkent az index, most ez a két tényező stagnált. Továbbra is a vállalkozások közel fele (49%) várja a közterhek növekedését, ugyanakkor csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek nagyobb mértékű közteher növekedést prognosztizálnak. Mindezek mellett a vállalkozások 27%-a véli úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája inkább vállalkozásbarát lesz, ami 4 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest.

Az ágazatok közül a mezőgazdasági cégek bizalma fordult a leginkább pozitív irányba, míg a kereskedelmi szektorban nem látható számottevő változás. A várakozások javulása minden árbevétel kategóriában megfigyelhető. Helyzetüket tekintve szokásos módon a középvállalkozások a legoptimistábbak, várakozásaik már a pozitív tartomány körül mozognak (-1 pont), azonban a mikrovállalkozások továbbra sem látják olyan derűsen a jövőjüket.

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.  

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2013. november 29. és december 11. között történt. 

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu