idén nem a hazai részvényekből fogunk meggazdagodni

Amilyen vonzók voltak tavaly a magyar részvények, idén annyira óvatosan kell velük bánni. A gyenge évkezdet után lemaradásban vagyunk régiós társainkhoz képest, és egyelőre a folytatás sem tűnik ideálisnak. A K&H Alapkezelő megmutatja, miért.  

A magyar részvényekbe fektetőkel voltak kényeztetve az elmúlt két évben: a BUX index több mint 90%-ot emelkedett, és egyértelműen a legjobb hozamot nyújtóbefektetési eszközkategória volt. „Az idei első három hónap gyakorlatilag nulla emelkedésthozott, miközben a régió más részvénypiacai 10% körül, a feltörekvő piacok pedig 10% fölött emelkedtek. A hazai részvénypiac tehát jelentősen lemaradt a régiós és globális versenyben, nagy kérdés ezért, hogy visszatérhet-e, és ha igen, mikor a korábbi lendület. A várakozások optimisták, mi azonban inkább óvatosak vagyunk” – hívta fel a figyelmet Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

„Az emelkedő trend idei visszatérésére a külföldi elemzői várakozások szerint ugyan van esély, rövid távon azonban ennek két akadályát látjuk: egyrészt a BUX mintegy 95%-át kitevő hazai blue chipek (OTP, MOL, Richter, Telekom) igen óvatos éves profitvárakozásokat fogalmaztak meg  a negyedéves jelentésük után, ami nem kápráztatta el a befektetőket. Másrészt a magyar tőzsde egyik legfontosabb árazási mutatója, az árfolyam/várható eredmény ráta (P/E) 12,5 pontot ért el 2017elején, ami a magyar tőzsde vonatkozásában történelmileg igen magas értékeltséget mutat.Mivel a régióban éles verseny van a befektetőkért, így azok – értehető módon – az olcsóbb és/vagy jobb profitnövekedéssel bíró piacokra térnek át” – mondta el Kovács Mátyás. Ez alapján rövid távon nem tartjuk vonzónak a hazai részvénypiacot. A pozitív fordulathoz tartósan optimista hangulatra és a hazai blue chipek részéről új növekedési sztorira van szükség” – tette hozzá a szakember.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül.A K&H 2016. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 705 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. év végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 260 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 826 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 39,2milliárd forint

K&H Alapkezelő 2016. év végén:
teljes kezelt vagyon: 971,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 811,1 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 160,5 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. év végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 13,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 158 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):4,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu