idén fokozódik a hozamvadászat

„Idén hozzánk is elérhet az a fejlett piaci trend, hogy a kamatszint az infláció alá csökken, ezzel tehát eltűnik a reálhozam. Így a megtakarítóknak szembe kell nézniük azzal, hogy kockázat nélkül nincs hozam, ami a befektetési piacon a komplettebb, magasabb hozamlehetőséget nyújtó befektetési lehetőségek irányába mozdítja a befektetőket” – tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Alig két év alatt több mint 2000 milliárddal nőtt Magyarországon a befektetési alapok állománya, ami azt jelenti, hogy az elmúlt években gyakorlatilag megduplázódott a piac. Habár az összes kategória növekedni tudott, egyértelműen látszik, hogy a kötvényalapok, a vegyes és az abszolút hozamú alapok a legnépszerűbbek, ezek részaránya durván megduplázódott az összes alaptípus között. Míg a kötvényalapok iránti kereslet erősödését leginkább a jegybanki alapkamat fokozatos csökkentése, és ezzel párhuzamosan a megtakarítók hozamkeresése hajtotta, addig a két utóbbi alaptípusnál az jelenti a fő vonzerőt - a magasabb hozamlehetőség mellett -, hogy egyrészt már önmagukban portfóliót kínálnak a befektetők számára, másrészt a befektetési szakemberek aktívan kezelik az alapok vagyonát.

folytatás 2015-ben

„A már most is alacsony kamatkörnyezet az MNB újabb kamatcsökkentése révén az év elején tovább csökkenhet, miközben az év második felében a fogyasztói árak mostaninál intenzívebb növekedésére lehet számítani. Így a megtakarítók szempontjából az idei év talán legfontosabb eseménye az lehet, hogy hozzánk is elér az a fejlett országokban már 2008 óta tartó trend, miszerint a kamatszint az infláció alá süllyed. Várakozásunk szerint 2015-ben előbb eltűnik a legegyszerűbb befektetések pozitív reálkamata, majd a második félévben jöhet a negatív reálkamat is. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítók még intenzívebben fogják keresni a magasabb hozam lehetőségét kínáló befektetéseket, így a befektetési alapokat is, ami a piac további növekedését támogatja” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója

A befektetők számára ehhez többféle megoldás is kínálkozik, attól függően, hogy ki mekkora kockázatot hajlandó bevállalni a magasabb hozamért. A legkevésbé kockázatos elmozdulást az jelenti, ha a pénzpiaci alapokról áttérünk a már jelenleg is népszerű kötvényalapokra. A jegybankok támogatását élvező kötvénypiacok továbbra is többlethozamot ígérnek, emellett a kötvényalapok az egyes állampapíroknál jóval szélesebb eszközből (devizás állampapírok, jelzáloglevelek, vállalati kötvények, stb.) válogathatnak, ami tovább javíthatja az elért hozamot.

Eggyel nagyobb lépést jelentenek a hozam irányába a klasszikus vegyes alapok, az úgynevezett profil alapok, amelyekkel egyből egy komplett portfólióra lehet szert tenni. Ezek a befektetők eltérő kockázatvállalási hajlandóságához igazodnak, ennek megfelelően változik az óvatosabb és a kockázatosabb eszközök aránya. A K&H profil alapjai esetében például négyféle (védekező, óvatos, dinamikus, merész) stratégia közül lehet választani.

Még lendületesebb irányt jelentenek az árfolyamvédett vegyes alapok, amelyek szintén komplett portfóliót nyújtanak, ugyanakkor a profil alapoknál sokkal dinamikusabban, az aktuális piaci mozgásoknak megfelelően változtatják a kötvény-, részvény- és pénzpiaci eszközök arányát, illetve az árfolyamvédelem szintjét is, lehetővé téve ezzel, hogy az alap negatív piaci mozgás esetén értékmegőrzés, emelkedő trend esetén pedig értékteremtés funkcióra váltson.

A legdinamikusabb megoldást egyértelműen az abszolút hozamú alapok kínálják, amelyek a legjobban teljesítő piacok mellett a legígéretesebb vállalati sztorikban rejlő befektetési lehetőségeket is kiaknázzák. Ezeknél az alapoknál a portfólió menedzserek az aktuális piaci folyamatok figyelembevétele mellett az egyedi befektetési történetekre (vállalati papírok értékeltsége, profitvárakozások, növekedési potenciál, hozamok) fókuszálnak, ezek alapján válogatják össze az eszközöket.

„Ami jól látható a tőlünk érettebb befektetési piaccal rendelkező országokban, hogy a megtakarítók egyre inkább a nagyobb hozzáértést kívánó, bonyolultabb, magasabb kényelmi szolgáltatás nyújtó alapok irányába mozdulnak, így hosszú távon idehaza is erre a tendenciára számítunk a megtakarítók körében. Ezen az úton már mi is elindultunk, hiszen a befektetők körében rendszeresen végzett felmérésünk azt mutatja, hogy míg 3 éve a megtakarítások elhelyezésénél – a profit mellett – a legfontosabb szempont a tőkevédelem és a könnyű hozzáférhetőség volt, addig mára a tőkevédelem mellett látványosan előtérbe került a kényelem, illetve a befektetési szakértők aktív közreműködésének igénye” – hangsúlyozta a befektetési szakember.

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint