hogyan válhat energiahatékonnyá a gyermekegészségügy?

A hazai gyermekegészségügyi intézmények már több fronton törekednek az energiahatékonyságra, amelyre nemcsak a fenntarthatóság, de az árnövekedés miatt is szükség van. A K&H gyógyvarázs felmérése alapján tudatosan csökkentik áram-, víz- és gázfelhasználásukat, igyekeznek minél több megújuló energiát használni és korszerű berendezéseket beszerezni.

Az egészségügy az egyik legtöbb energiát felhasználó ágazat, hiszen a folyamatosan működtetett gépek, berendezések áramfelhasználása jelentős, amihez hozzáadódik a nagy, energetikailag sokszor korszerűtlen épületek fenntartása is. Az energiahordozók árának növekedése miatt már nemcsak a klímaválság, de a közüzemi számlák miatt is központi kérdés, hogyan tud minél energiahatékonyabban működni ez a szektor. A K&H gyógyvarázs felmérésben 27, gyermekek gyógyításával foglalkozó intézmény - kórház, mentőállomás, gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat - mondta el, hogyan törekednek erre.

„Felmérésünk azt mutatja, hogy a gyermekegészségügyi intézmények három megoldást látnak az energiaválságra. Egyrészt reális kereteken belül csökkentik az áram-, víz- és gázfogyasztásukat, másrészt igyekeznek minél több megújuló energiát használni, harmadrészt pedig törekednek a korszerű, kevesebb áramot használó berendezések beszerzésére” - fejti ki Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „K&H gyógyvarázs műszertámogatási programunkkal mi is igyekszünk hozzájárulni az eszközpark korszerűsítéséhez, 18 éve támogatjuk innovatív berendezésekkel a gyermekegészségügyet. A modern eszközök segítik a kicsik gyors és pontos vizsgálatát, akik a hatékony gyógyításnak köszönhetően hamar felgyógyulhatnak és újra teljes életet élhetnek. A korszerű berendezések pedig a fenntarthatóbb működéshez is hozzájárulnak.” 

A K&H gyógyvarázs felmérésében részt vevő gyermekegészségügyi intézmények 63 százaléka tudatosan csökkenti évről évre az áram-, gáz-, víz- és papírfelhasználását, 44 százalék pedig még tovább szeretné mérsékelni ezen erőforrások használatát. Minden harmadik intézmény alkalmaz jelenleg megújuló energiaforrásokat, napelemet és geotermikus energiát és az intézmények 44 százaléka szeretné a közeljövőben bevezetni a zöld energia felhasználását vagy bővíteni eddigi palettáját. A válaszadók egyharmada mindkét fronton figyel a környezetre: ahol lehet, csökkenti az áram-, gáz- és vízfogyasztást, és egyben igyekszik minél több megújuló energiaforrást alkalmazni.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu