hogyan tervezzük meg okosan a család költségvetését 2013-ban?

A családok idén januárban is szembesülnek azzal, hogy az áremelkedések miatt néhány ezer forinttal többet kell havonta költeniük. Fontos tehát, hogy előre gondolkodjunk: milyen rendszeres költségeink vannak, hogyan osztható be úgy a pénzünk, hogy ne fussunk ki a családi költségvetésből hó végén, és még üdülésre vagy egyéb kikapcsolódásra is teljen. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője, a K&H olyan hasznos tippeket ad, amelyekkel megkönnyíthető az idei családi költségvetés megtervezése.

Bár a fogyasztói árak nem emelkedtek idén januárban olyan mértékben, mint az előző évek hasonló időszakában, az év első hónapjában mégis a legtöbb család szembesül azzal, hogy havonta néhány ezer forinttal többet kell költenie az alapvető élelmiszerekre vagy szolgáltatásokra. 7,9 százalékkal emelkedett a tömegközlekedés tarifája, ami maga után vonta a parkolási díjak óránkénti 15-40 forintos emelkedését is, a postai költségek pedig 5-10 forinttal drágultak. Éppen ezért átgondolt, alaposan megtervezett költségvetésre van szükségünk ahhoz, hogy a hónap utolsó napjaira ne üres pénztárcával kelljen várnunk a következő fizetést. 

A K&H Bank kiemelt figyelmet fordít a gyerekek pénzügyi oktatására. Ezt a célt szolgálja az idén harmadik alkalommal, általános iskolás csapatok számára meghirdetett K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő is, melynek idei témája a családi költségvetés lesz. Ennek apropóján a K&H Bank olyan egyszerű tippekkel segíti a családokat, amelyekkel könnyen kézben tarthatóak a pénzügyek.

Vegyük számba, melyek azok a kiadások, amelyekre minden hónapban számíthatunk: mennyit kell a közüzemi számlákra fizetni, mennyit szoktunk költeni élelmiszer-vásárlásra, mennyiből tartjuk fenn az autót. Gondoljuk végig, mennyit költ a család fodrászra, szórakozásra, de ne feledkezzünk meg például az ebédbefizetésekről sem – két iskoláskorú gyermek esetében ez is tízezer forint feletti havi költséget jelent.

Már januárban gondoljunk arra, hogy milyen nagyobb, nem rendszeres kiadásokkal kell számolnunk az idén: ha szeretnénk nyaralni, már most kezdjünk el rá spórolni, egy fix havi összeget félretenni. Ne feledkezzünk meg például a szeptemberi iskolakezdésről sem, ami ugyan most még távolinak tűnik, de nyár végén akár több tízezer forintos kiadást is róhat a családra.

Banki ügyeink intézésekor is legyünk tudatosak: tervezzük meg előre, mire költünk egy adott hónapban, ahol lehetséges, használjuk ki a bankkártyás vásárlás előnyeit. Ellenőrizzük, hogy bankunk felszámít-e díjat a bankkártyás vásárlások után. Ha a családnak van megtakarítása, fontos a lekötések kamatfordulóit figyelembe venni, és a készpénzszükségleteket is ahhoz igazítani.

Minden évben adódnak váratlan kiadások, ezekre is gondoljunk előre, és különítsük el ezekre a szükséges összeget. Így nem fog váratlanul érni, ha szervizbe kell vinni az autót vagy elromlik egy háztartási gép.

Átgondolt, tudatos pénzügyi tervezéssel elérhetjük, hogy a hó vége ne a túlélésről szóljon a család számára, hanem kellemes hétvégi programmal vagy egy régen áhított termék megvásárlásával lephessük meg magunkat vagy szeretteinket.

„Ahhoz, hogy gyermekeink megértsék pénzügyi döntéseinket, később, felnőttként pedig tudatosan intézzék saját pénzügyeiket, nem lehet elég korán kezdeni az ismeretek átadását. A tervezésbe ezért vonjuk be a család valamennyi tagját. Beszéljük meg az igényeket, kérdezzük ki a gyerekeket is, mire vágynak. Vegyük rá őket, hogy a zsebpénzükből tegyenek félre az áhított cipőre, könyvre vagy játékra. Magyarázzuk el nekik, miért fontos a kiadásokat előre megtervezni. Így könnyebben megértik azt is, ha nem kapnak meg azonnal valamit.” – fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu