hogyan induljon pénzügyileg gördülékenyen a tanév?

Mindjárt itt az iskolakezdés, ilyenkor számos kiadás terheli a családi kasszát. De a gyerekeket bevonva akár játéknak is álcázhatjuk a taneszközök beszerzését, így ők se negatívumnak élik meg, hogy nem a legdrágább és legdíszesebb füzeteket vesszük meg, hanem izgalmas kihívásnak. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői – akik maguk is a játékos tanulás hívei – összegyűjtöttek pár további hasznos ötletet, mellyel csökkenthetjük várható tanévkezdési kiadásainkat.

csakis játékosan

Először is készítsünk közösen listát arról, hogy miket kell beszereznünk! Ez már egy izgalmas feladat lehet a kisebbeknek. Majd invitáljuk meg a gyerekeket egy játékra: beszéljük meg velük, hogy x összeg áll rendelkezésünkre és a feladat, hogy a közösen összeállított listán levő tételeket együtt levadásszuk úgy, hogy beleférjünk a keretbe. A legkisebbekkel nevezzük ki a kosarunkat akár hajónak, amire a kincseket gyűjtjük és számoljunk közösen!

„Ha gyermekünk már idősebb, a játékos körítést el is hagyhatjuk, és bevonhatjuk egyszerűbben is a költségek tervezésébe. Érdemes már kiskortól elkezdeni a gyerekek nevelését ezen a téren is úgy, hogy hozzájuk közel álló kérdésekbe beavatjuk őket, hiszen ezeken keresztül kicsiben láthatják a gazdasági körforgást, így pénzügyi tudatosságuk is fejlődik, és később kisebb eséllyel éri őket váratlanul hasonló élethelyzetek megoldása” - tanácsolja Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója és a vetélkedő zsűrijének elnöke.

Célszerű tájékozódnunk az árakról, szezonális akciókról, utánanézni, hogy mi-hol-mennyibe kerül. Nem szükséges minden taneszközt egy helyen megvásárolnunk. 

Szerencsére a tankönyvek az első 9 évfolyamon ingyen vannak, így általános iskolában ennek költségeivel nem kell számolnunk. Középiskolában ezek is jelentős kiadást jelenthetnek, ám sok iskola könyvtári könyveket ad, amikre vigyázni kell (ezzel is felelősségre nevelhetjük a gyerekeket), hiszen jövőre más fog tanulni belőle. 

ragaszkodjunk a listához

Igyekezzünk ragaszkodni az előre elkészített listához, és megakadályozni, hogy első ránézésre jópofa, ámde teljesen felesleges kacatok kerüljenek a kosarunkba! Ebben az esetben lehetünk kompromisszumkészek: megbeszélhetjük már a listakészítés fázisánál gyermekünkkel, hogy egy olyan dolgot is választhat, ami nincs a listán, de azon felül tartsunk ki a legszükségesebbek mellett. Az általános iskolások tolltartójában lennie kell színes ceruzáknak, grafitceruzáknak, tollnak, radírnak, hegyezőnek, vonalzónak, körzőnek. Egy 12 darabos színesceruza készlethez 700 forint körül hozzájuthatunk, a körző 500 és 1200 forint között jár (de akár 3000 forintért is találhatunk), míg a hegyező 200-1000 forint, radírt, tollat és ceruzákat pár száz forintért tudunk vásárolni. A tolltartó tartalma tehát körülbelül 3000 forintba fog kerülni, ha mindenből igyekszünk az olcsóbbat a kosarunkba rakni. Gimnáziumban már inkább csak tollakra és persze füzetekre van szükség – a középiskolások esetén épp az az a gond, hogy valamiképp rávegyük őket, vegyenek részt az iskolára való készülődésben. Nekik a különleges helyeken beszerezhető, egyedi tervezésű füzetek és tollak tudják izgalmasabbá tenni a közös vásárlást. Bár egyszerű füzeteket akár már 100 forinttól vehetünk, de ha jobb minőségűt, egyedit szeretnénk, annak meg kell fizetni az árát, ami akár 1000 forint környékére is felkúszhat. Igyekezzünk megfontoltan dönteni, ugyanis ahány tantárgy, annyi füzet, plusz számolni kell pótfüzetekkel is, arra az esetre, ha egy-egy betelne. Az iskolatáska ára pedig 4000 és 20000 forint között mozog, a tolltartó 1000 és 5000 forint közötti áron kapható.

meglepő kiadások esetére

Tanácsos lehet az egész tanévre előre megtervezni a kiadásokat. Összeírni, hogy milyen biztos kiadásokra lehet számítani, a taneszközök árától, az ebédbefizetéseken át, egészen a különféle osztálykirándulásokig, osztálypénzekig. Az egész család nyugodtabb lehet, ha a váratlan kiadásokra felkészülünk, akár havi megtakarításokkal azokra, amikre biztosan számíthatunk. Így a nagyobb ráfordításokat se feltétlen kell egyszerre kifizetnünk. Előfordulhatnak még így is egész meglepő kérések is az iskola részéről. „Hetedikes lesz a lányom egy vidéki iskola hatosztályos gimnáziumában. Nagyon örültünk, hogy felvették. Nyáron érkezett a levél, hogy a gyerekeknek mindennapos használatra laptopra van szükségük. Semmi gond, van nekem régi laptopom, amit nem sajnálok, használja csak. Igen ám, de kiderült, hogy az iskola által előírtat erősen ajánlott megvenni, mert olyan speciális dolgok vannak rajta, amiket az én régi laptopom biztos nem bír el. Így nekünk most elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlni iskolakezdéshez” – meséli egy másik szülő.

A szülőket a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő is segíti abban, hogy gyermekek könnyebben megértsék az ilyen és ehhez hasonló hétköznapi szituációkat, illetve, hogy megtanulhassanak okos és tudatos pénzügyi döntéseket hozni. A vetélkedőre való felkészülés alatt, és a versenyen pedig már élesben, játékos feladatokon keresztül sajátítják el az ehhez szükséges tudást és készségeket. Ezzel is elérve, hogy a pénzügyi alapismeretek beépüljenek a mindennapok gyakorlatába, és látásmódjuk gyökeresen megváltozhasson e téren.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2018-ban immár 8113 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 608 településről 1106 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 38.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

 

Kapcsolattartó

LWp Kommunikáció

  • +36 1 279 3900
  • +36 30 525 9520
  • info@lwp.hu