hogyan gazdálkodjunk tavasszal is okosan gyerekeinkkel?

Az enyhe idő beálltával számos alternatíva adódik szabadidős tevékenységek terén. Érdemes kreatívnak lenni, hogy a gyerekeknek élvezetes és hasznos elfoglaltságot kínáljanak a szülők. Legyen szó kinti vagy benti programról, ezek jellemzően pénzbe kerülnek. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője annak járt utána, milyen lehetőségeket kínál a tavasz, és mi az ami komolyabb tervezést igényel a családok pénzügyi életében.

Az idei év a vártnál hamarabb hozott enyhülést, ami kifejezetten kedvez a kinti szabadidős tevékenységeknek. A hétvége jelenthet kihívást a családnak, de ha előre tervezünk, akkor a nagy élmény valószínűleg nem marad el. A hétvégéket mindenki igyekszik a legtartalmasabban eltölteni. A program tervezése mellett a várható kiadások áttekintése is szempont lehet a családok számára. A szabadidő eltöltése ugyanis sokszor kiadásokkal jár együtt és ezt jó mihamarabb tudatosítani a gyermekekben is. A négy fal közül kiszabadulva nagy öröm a biciklizés, kirándulás. Egy-egy ilyen szabadtéri program kevés tervezést és kalkulációt igényel, csupán az étkezés jelent költséget.

A várost elhagyni kívánók számára egy arborétumi kirándulás egész napos elfoglaltságot kínál. Itt az étkezés mellé az utazás és a belépő költségeit kell tervezni, de egy négytagú család számára 50 km-es körzetben mindez 6-7000 forint ráfordást igényel. Az étkezés lehet az a tétel, ahol szűkebbre vagy bővebbre lehet vonni a keretet. Az erdei- és kisvasutak gyerekeknek és családoknak kedvező árú jegyet kínálnak, jellemzően 300-1200 forintig terjedő sávban. Családi kalandozás esetében 3500 forintért egész napos családi jegy is váltható például a budai kisvasútra. A vadaspark, helyenként kalandparkkal kiegészülve, szintúgy a kedvelt úti célok közé tartozik, belépőt 800-1750 forintos áron vásárolhatunk. A kalandparkokba 2000-2500 körüli összegért válthatunk jegyet. A hajókirándulás az első napsütéses napokon felmerülhet, mint izgalmas program. Tematikus járatok 1500-3000 forinttól elérhetőek a Dunán. 

A beltéri programok azonban a tavaszi időszakban is népszerűek. A cirkusz, mozi, bábszínház, színház, ugyan nem vetekszik a kinti szabadidős tevékenységek kiadásaival, havi szinten mégis anyagi megterhelést jelenthet. Egy bábszínházi jegy hétköznaponként 1300 forint körüli összegbe kerül Budapesten, ami hétvégenként és előadásonként is változhat, a 2000 forintot azonban ritkán haladja meg. 
A fővárosban 1500-1700 forint egy mozijegy is, egy átlagos cirkuszi előadáson a legdrágább jegy nem haladja meg a 3100 forintot. Egy család számára azonban a 12.000 forint feletti összeg már kiadástervezést igényelhet. A beltéri sport és játéklehetőségek is kedveltek: az aquapark, a játszóház, a szabadulószoba vonzó programok. Egy budapesti játszóház árai 1000 forint körül indulnak naptól, helytől függően mennek fel akár 2-3000 forintig is. Egy fővárosi szabadulószoba átlagosan 7200 forintért érhető el 4-6 főnek. Településenként sok az ingyenes családi vagy gyerekprogram. A pénzügyi tudatosság céljával folytatott információkutatás is fontos tudás, amit a gyerekeknek is érdemes elsajátítani. A körültekintő tájékozódás, a megfelelő információ segít okos döntést hozni a kiadások tekintetében. Hasznos, ha a gyerekek minél hamarabb megtapasztalják ezt, önállóságuk nő e téren, és képessé válnak önállóan is megtervezni az idejüket,pénzüket, vagy akár a zsebpénzüket. 

„A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő az általános iskolás korú gyerekeknek játékos feladatokon keresztül, mint például a tavaszi szórakoztató tevékenységek megszervezése segít alapvető pénzügyi ismereteket megtanítani. A célja, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban megismerkedjenek a lényeges pénzügyi fogalmakkal, megtanuljanak többek között tervezni és beosztani is, és később felelős döntéseket tudjanak majd hozni. Ebben a tanévben hetedik alkalommal hirdette meg a K&H Csoport a vetélkedőt. Idén a digitalizáció került a középpontba, azon belül is az e-bank használata, ami a felnövő generáció számára már mindennapos lesz – fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs igazgatóságának ügyvezető igazgatója.”

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat.  A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül.  A K&H 2016. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 705 milliárd forintos állományával rendelkezett.  A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. 

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. év végén: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 260 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 826 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 39,2 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. év végén: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 13,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 158 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9181
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu