Felszabadult a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb)

ahogy a K&H Biztosító látja

Sok egyszerűsítést, rugalmasabb biztosítási rendszert hozott a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) törvény módosítása. A K&H Biztosító közérthető formában értelmezi a változásokat.

A biztosítóknak már nem két országos napilapban kell meghirdetniük díjaikat, hanem saját honlapjukon, illetve a MABISZ és a PSZÁF honlapján. Továbbra is egy évre szólnak majd a biztosítási szerződések, de év közben is változhatnak a kgfb-tarifák, amellyel rugalmasabban és célzottabban reagálhatnak a piaci eseményekre a biztosítók.

További változás, hogy a kártörténeti nyilvántartási rendszer által az azonosíthatóság érdekében képzett azonosító számot immár nem csak a biztosítók és a központi rendszer, hanem az ügyfelek is megismerik és használni fogják. A belső ügyfél azonosító számról az ügyfeleket tájékoztatni kell, nekik pedig szerződéskötés során kell azt közölni a kiválasztott biztosítóval.

“A kgfb törvény sok szükségszerű változáson esett át az elmúlt években, így a jövőre hatályba lépő formájában kellően támogatja majd a piac fejlődését. A kelet-európai térségben utolsóként hagytuk el az évi egyszeri díjhirdetés gyakorlatát, a lengyel, román, bolgár, cseh, szlovák, szlovén és horvát biztosítók is az év bármelyik napján változtathatják tarifáikat. A K&H Biztosító úgy gondolja, hogy  a mostani törvényi változások  stabilabbá teszik a a magyar kgfb biztosítási piacot, csökkentik a szélsőséges piaci jelenségeket és elősegítik a biztosítottság növelését. “ – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese

Október nyolcadikán fogadta el a Parlament a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény módosítását, amely a biztosítók több időszerűtlen megkötését is megszüntette. 

A január 1-jén életbe lépő módosítások értelmében a biztosítók 2013. január elsejétől bármikor megváltoztathatják korábbi tarifáikat. A jövőben tehát ha egy biztostíó meghirdeti díjtarifáját, akkor az már nem a naptári évfotrdulótól érvényes szerződésekre fog vonatkozni, hanem minden olyan szerződésre alkalmazandó lehet, amely a meghirdetést követően legkorábban 60 nap múlva kezdődik, vagy újul meg. A díjtarifák – az eddigiekhez képest változatlanul – mind az új mind pedig a meglévő szerződésekre vonatkoznak majd.

Nem változnak a szerződés felmondásának szabályai, vagyis biztosítót váltani a jövőben is csak a szerződés évfordulóját követő napi hatállyal lehet majd. 

Továbbá óvja az ügyfelek érdekét az is, hogy a biztosítók nem köthetnek két hónapnál hosszabb időre előre szerződést. 

A díjakat jövőre már nem kell két országos napilapban meghirdetniük a biztosítóknak, ami korábban több tízoldalas mellékletként jelent meg, hanem elég lesz a biztosítók saját honlapjain, illetve a MABISZ és a PSZÁF weblapján közzé tenniük a változásokat. Az ügyfelek tájékozódási és biztosításkötési szokásai már évek óta indokolták ezt a lépést. A khdirektbiztositas.hu és a GfK Hungária tavalyi közös kutatásából kiderült, hogy az ügyfelek háromnegyede az interneten néz utána a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ajánlatoknak, és több mint felük az interneten is köti meg a kiválasztott biztosítását. Ráadásul a tarifameghirdetés régi rendszerében, ha hétvégére esett a váltás napja – ahogy ez tavaly is történt – a napilapban hirdetés felesleges vesszőfutássá vált, amely nem szolgálta sem az ügyfelek, sem a biztosítók érdekét. 

K&H Csoport 

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek. 

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. 

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik. 

főbb adataink: 

K&H Bank
2012. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 201 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2454 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,9 milliárd forint 

K&H Biztosító
2012. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,0 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu